Emtia uzmanı Ergezen: Ons altında yükseliş ikinci yarıda olabilir

Emtia uzmanı Ergezen: Ons altında yükseliş ikinci yarıda olabilir
Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen, ons altının bu yılın en iyi varlıklardan bir tanesi olduğunu belirterek “Ama iyi fiyattan almak para kazandırır” dedi.

Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen, 2023 yılında altın ve gümüşteki beklentilerini açıkladı.

Ekonomim gazetesinden Burcu Göksüzoğlu’na konuşan Ergezen, altının takip edeceği noktanın faiz tabanı olacağını söyledi.

Ergezen, “Fed’den yapılan açıklamalar, merkez bankasının uygulayacağı politikalar dolar endeksini de etkiliyor. Bu anlamda ons altına bakarken dolar endeksini de çok yakından takip etmemiz lazım ki zaten kritik seviyeler olan 103 seviyesinin altındayız, 114’lerden 103’lere kadar geldik. Ons altın da 1920’den 1900’lere kadar geldi. Bundan sonraki dönemde de dolar endeksini takip edeceğiz. Enflasyon verileri, işsizlik verileri de dahil, Fed üyelerinden açıklamalar, Fed’in faiz tabanına yönelik açıklamalar bütün bunların hepsi dolar endeksini etkileyecek, dolar endeksine de paralel korelasyonu yüksek bir ons altın göreceğimizi düşünüyorum” dedi.

Zafer Ergezen, ons altının bu yılın en iyi varlıklardan bir tanesi olduğunu belirterek “Ama iyi fiyattan almak para kazandırır. Yatırımcıların alım seviyelerini iyi takip etmeleri gerekiyor. Ons altında gerçek bir yükseliş trendini özellikle faiz indirimlerinin ne zaman olacağına yönelik tartışmanın başladığı yılın ikinci yarısında görebiliriz” diye konuştu.

İkinci yarıda gümüş öne çıkabilir

Ergezen, gümüşle ilgili beklentilerini de şöyle açıkladı: “Yılın ilk çeyreği altının öne çıktığı bir dönem, ikinci çeyreği altın gümüş paralel geçtiği bir dönem. Sonrasında ise gümüşün artık öne çıkmaya başladığı bir dönem olacağını söyleyebiliriz. Yılın ilk yarısı altının daha öne çıktığı ama genelde paralel hareket ettiği, yılın ikinci yarısında ise gümüşün daha fazla ön plana çıktığı özellikle yılın son çeyreğinde gümüş, altın gümüş rasyosunun belki de 78’lere hatta 75’lere kadar geri çekildiğini göreceğiz. Yılın son çeyreğinde gümüşün bir miktar daha güçlü olmasını bekliyorum o nedenle altın gümüş rasyosunda 65’li seviyeleri 70’li seviyeleri bile konuşuyor olabiliriz.”

Ekonomi