En uzun süre görev yapan Hollanda Başbakanı Rutte siyaseti bırakıyor

En uzun süre görev yapan Hollanda Başbakanı Rutte siyaseti bırakıyor
Hollanda'da göçmen politikası tartışmaları sonrası koalisyon hükümetinin istifasını duyuran Hollanda Başbakanı Mark Rutte, sonbahardaki seçimlerden sonra siyaseti bırakacağını açıkladı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte bugün yaptığı açıklamada, beşinci dönemi için aday olmayacağını ve Kasım ayında ülkede yapılacak seçimlerin ardından siyaseti bırakacağını söyledi.

'Seçimlerden sonra yeni kabine kurulur kurulmaz siyaseti bırakacağım'

Rutte, parlamentoda yaptığı konuşmada, "Son günlerde beni neyin motive ettiğine dair pek çok spekülasyon yapıldı. Tek cevap Hollanda. Dün sabah bir daha VVD'nin lideri olmayacağıma karar verdim. Seçimlerden sonra yeni kabine kurulur kurulmaz siyaseti bırakacağım" ifadelerini kullandı.

Rutte koalisyon hükümetinin istifa ettiğini duyurmuştu

Rutte cuma günü dördüncü hükümetinin istifa ettiğini açıklamıştı. Rutte'nin muhafazakar liberal partisi Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) daha katı göçmenlik politikaları istemiş ancak daha küçük koalisyon ortaklarıyla bu konuda uzlaşmamış ve ülkede en uzun süre görev yapan Hollanda Başbakanı unvanını taşıyan Rutte koalisyon hükümetinin istifa ettiğini duyurmuştu.

Ekim 2010'da Başbakan olarak görevi devralmıştı

56 yaşındaki Rutte Ekim 2010'da Başbakan olarak görevi devralmıştı. Ülkenin en uzun süre başbakanlık koltuğunda oturan ismi Rutte, parçalanmış Hollanda siyasi ortamında genellikle aylar süren bir süreç olan seçimlerden sonra yeni bir yönetim kurulana kadar geçici hükümetin lideri olarak kalacak.

Dünya