ENAG Başkanı Ulusoy: TÜİK verilerini mahkemede karşılaştıracağız

ENAG Başkanı Ulusoy: TÜİK verilerini mahkemede karşılaştıracağız
AKP'nin TÜİK'ten onay almayan istatistikleri yayınlayan kuruluşlara yaptırım öngören bir yasa taslağına tepki gösteren ENAG Başkanı Prof. Dr. Veysel Ulusoy, "Karşı dava açmaya hazırlanıyoruz. TÜİK’ten fiyat verilerini, fiyat fotoğraflarını isteyeceğiz. Mahkemede de verileri karşılaştırmayı amaç ediniyoruz" dedi.

MÜHDAN SAĞLAM

AKP, TÜİK'ten onay almayan istatistikleri yayınlayan kuruluşlara yaptırım öngören bir yasa taslağı hazırladı. Bloomberg’den Fırat Kozok’un haberine göre kullanılacak metodolojiyi TÜİK’e onaylatmadan resmi istatistiklere alternatif olacak şekilde istatistik üreterek bunları yayımlayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Bu taslağa tepki gösteren ENAG Başkanı Prof. Dr. Veysel Ulusoy, "Karşı dava açmaya hazırlanıyoruz" dedi. Prof. Dr. Ulusoy, yasa taslağına ilişkin yol haritalarını Kısa Dalga’ya şöyle değerlendirdi:

"Rasyonel bir davranış değil. ENAG halk ile bütünleşti, çünkü ENAG halkın hissettiği enflasyonun son noktasına kadar verisini halk ile paylaşıyor. Biz, hiçbir karşılık beklemeden hiçbir siyasi bir amaç gütmeden, bir yerden fon almadan, bağımsız bir şekilde araştırmamızı yapıyoruz. Adı üstünde bağımsız akademisyenlerden oluşmuş bir grup. Bunun arkasında isterse hapis cezası olsun, ister başka cezalar bizler verileri paylaşmaya devam edeceğiz. Hepsine hazırız.

Aslında karşı dava açmaya da hazırlanıyoruz. Artık başka bir safhaya geçtik. TÜİK’ten verileri isteyeceğiz, TÜİK’ten fiyat verilerini, fiyat fotoğraflarını isteyeceğiz. Bu kapsamlı bir mücadele şeklinde sürecek. Bunu bir adım öteye taşımayı planlıyoruz. Ve mahkemede de verileri karşılaştırmayı amaç ediniyoruz."

TÜİK NEDEN ENAG’I HEDEF ALDI

Enflasyon Araştırmaları Grubu (ENAG), Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Dr. Serhat Hasançebi, Mehmet Çağdaş Işım, Serhat Gencer, Dr. MustafaDemirok, Barış Kaan Başdil, Özen Aslan gibi akademisyen ve araştırmacılardan oluşuyor. ENAG, gıdadan enerjiye, ulaşımdan mücevhere kadar 400’ünden üzerindeki kaleme ilişkin günlük fiyat bilgisini topluyor ve fiyat değişimini/enflasyonu TÜİK verilerinin açıklanacağı gün kamuoyu ile paylaşıyor.

ENAG’ın verileri, sokakta hissedilene daha yakın olmakla beraber, TÜİK’inden çok farklı. Örneğin ENAG, Mart ayı TÜFE’yi yüzde 142.63 olarak bulurken, TÜİK bunun yüzde 61 olduğunu duyurmuştu. Aradaki bu uçurum karşısında TÜİK 2021’de ENAG hakkında kurumu itibarsızlaştırdığı, ENAG Başkanı Prof. Dr. Veysel Ulusoy hakkında da “kişilik haklarının ihlali” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

Özel Haber