Enflasyon maaşları eritti, bazı firmalar ara zam yapmaya başladı

Enflasyon maaşları eritti, bazı firmalar ara zam yapmaya başladı
Çalışanlar hükümetin asgari ücret ile ilgili yeni kararını beklerken, bundan bağımsız olarak pek çok firma çalışanlarına zam yapmak için harekete geçti. Kimi firmalar ücretlere seyyanen bin TL ile 1.500 TL arasında artışlar yaptığını açıkladı.

Enflasyondaki yüksek oranlı artışın sürmesi, çalışan kesimin alım gücünü önemli miktarda düşmesine neden oldu. Çalışanların gözü bir yandan hükümetin açıklayacağı asgari ücret ile ilgili yeni bir karara çevrilirken, hükümetin kararından bağımsız olarak iş dünyasından ücretlere artış beklentisi de arttı.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, hükümetin kararı henüz açıklanmazken, çok sayıda firma çalışanlarına zam yapmak için hareket geçti.

Açıklanan zam oranları yüzde 15 ile 30 arasında değişiyor. Kimi firmalar da ücretlere seyyanen bin TL ile 1.500 TL arasında artışlar yaptığını açıkladı. Bazı firmalar ise Temmuz başında ücret artışı yapmaya hazır olduğunu, olası asgari ücret kararını beklediklerini belirtiyor.

Ücret artışlarının yanısıra, bazı firmalar, yol, yemek ve bayram ikramiyeleri gibi yan ödemelerde de iyileştirmeler yaptıklarını bildirdiler. Asgari ücret artışı çerçevesinde yapılacak zamlarının vergiden muaf kısmın dışına çıkacağı ve artan miktarın vergilendirmeye tabi olacağına da işaret edilerek, bu çerçevedeki artışların da vergiden muaf tutulması istendi.

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Buzbaş, Firmalar bu desteği çalışanlarına verirken, devletin bundan vergi alması doğru değil. Yüzde 25 büyük gibi görünüyor ama hem vergisi hem de ücretindeki o artış nedeniyle vergi diliminin artmasına yol açacak. Pirince giderken bulgurdan olacaklar. Asgari ücretle endekslersek zaten hiçbir şey ifade etmez” dedi.

Kimya sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin yüzde 80’nin 1 Temmuz itibariyle çalışanlarına zam yapacağını ifade eden Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) Başkanı Haluk Erceber, “Firmalarımız yılbaşında yüzde 40 ila 50 oranında bir zam yapmıştı. Yeni süreçte de yüzde 35 civarında bir zam yapmaları bekleniyor” dedi.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci de Şirketler kendi çalışanlarının enflasyon nedeniyle yaşadıkları mağduriyetin devam etmemesi için ücret artışı yaparlar diye düşünüyorum” diye konuştu

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi birçok firmanın ise ücret artışı için hükümetin asgari ücrete yapacağı iyileştirme oranının netleşmesini beklediklerini ifade etti.

HABERİN TAMAMI

Ekonomi