Enflasyon verileri ne gösteriyor? Asgari ücrette zam pazarlığı kaç liradan başlayacak?

Enflasyon verileri ne gösteriyor? Asgari ücrette zam pazarlığı kaç liradan başlayacak?
6 aylık enflasyon tahminlerine göre yeni yılda asgari ücretin en az 15 bin 700 liraya çıkarılması gerekiyor. Ancak zam pazarlığı seçim öncesi yapılacağı için zam oranının yüzde 50 civarında olabileceği belirtiliyor.

Temmuz ayında asgari ücrete yapılan zam, yüksek enflasyon karşısında hızla erirken, milyonlarca çalışan yeni yılda yapılacak zammı bekliyor.

Aralık ayında yapılacak asgari ücret pazarlık görüşmeleri öncesinde ince hesaplar yapılmaya başladı. Görüşmelerde kasım enflasyonu belirleyici olacak.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, Temmuzdan bu yana geçen 4 aylık dönemde enflasyon yüzde 29.4 gerçekleşti. Kasım ayı enflasyonu yüzde 3 civarında açıklanırsa aralık ayı için de benzer bir rakam tahmini yapılarak 6 aylık enflasyon için en az yüzde 37.3 rakamı gündeme gelecek.

Bu da sadece enflasyon hesabıyla bile kaybın telafisi için yeni yılda asgari ücretin en az 15 bin 700 liraya çıkarılması gerektiği anlamına geliyor. Böylece asgari ücret pazarlığının en az 15 bin 700 liradan başlaması bekleniyor.

Asgari ücrete zam pazarlığı; işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin oluşturduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılsa da son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan veriyor.

Zam pazarlığının yerel seçimlerden önce yapılacak olması nedeniyle işçi tarafının büyük avantaj yakaladığı, zam oranının yüzde 50 civarında belirlenmesinin sürpriz olmayacağı ifade ediliyor. Bu zammın verilmesi halinde ise yeni asgari ücret 17 bin 103 TL olacak. (Kısa Dalga)

Gündem