Enflasyonun yakıcı gerçekleri daha net görülecek… Sonbahar zor geçecek

Enflasyonun yakıcı gerçekleri daha net görülecek… Sonbahar zor geçecek
Doç. Dr. Atilla Çifter, Mehmet Şimşek’in ‘rasyonel politikalara dönüş’ açıklamasının üzerinden 40 günden fazla süre geçmesine karşın enflasyonu kontrol altına alacak bir adım atılmadığının altını çizdi.

Türkiye, dövizdeki hareketlilik ve vergi artışlarının ardından zamları konuşurken, turizm gelirlerinin düşmesi ve tarımda fiyat artışlarından dolayı sonbaharın daha da zor geçeceği belirtiliyor.

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Çifter, enflasyonun yakıcı gerçekleriyle sonbaharda daha net karşılaşılacağını ifade etti.

Birgün’e konuşan Çifter, enflasyon baskılarının çok fazla olduğunu belirterek, döviz kurlarındaki hareketliliğin de devam edeceğini kaydetti.

Vergi artışlarını hatırlatan Çifter, “Maliye politikasında doğrudan enflasyonu artıran adımlar atıldı. Böyle bir tabloda para politikası etkisizleştirildi. Temmuz ayı enflasyonu rekor düzeyde gelecek. Bu tabloda hem döviz hem de enflasyon için negatif tablo devam edecek” dedi.

Çifter, Mehmet Şimşek’in ‘rasyonel politikalara dönüş’ açıklamasının üzerinden 40 günden fazla süre geçmesine karşın enflasyonu kontrol altına alacak bir adım atılmadığının altını çizdi.

Şimşek’in önünde iki yol olduğunu söyleyen Çifter, “Bütçe açığı taşınamaz noktaya geldi. Ya vergileri halka yayarak bu açığı kapatacaktı ya da servet vergileriyle bu açık kapatılacaktı. İlk yol tercih edildi. Üçüncü bir yol daha vardı ama tasarruf önlemlerinde ne kadar tasarruf edileceği belli değil” diye konuştu.

Sonbaharda turizm gelirlerinin düşmesi ve tarımda fiyat artışlarından dolayı enflasyonun yakıcı gerçekleriyle daha net karşılaşılacağını kaydeden Çifter, “Temmuz’daki kadar şok olmayacak ama yılsonu enflasyon beklentilerinin arttığı bu durumda sonbahar zor geçecek” diye konuştu. (Kısa Dalga)

Ekonomi