Engelli öğretmen adayları 2511 atama talebiyle eylem yaptı

Engelli öğretmen adayları 2511 atama talebiyle eylem yaptı
Engelli öğretmen adayları, 2 bin 511 atama talebiyle Ankara Ulus’taki Atatürk Heykeli önünde eylem yaptı.

Engelli öğretmen adayları, 2 bin 511 atama talebiyle Ankara Ulus’taki Atatürk Heykeli önünde eylem yaptı. Engelli beden eğitimi öğretmeni adayı Zeynep Akça, anne ve babasını kaybettiğini aktararak, ataması gerçekleştiği gün yapmak istediğini, “Atamam olursa anne ve babamın yanına gitmek istiyorum” diyerek gözyaşlarıyla anlattı. 27 yaşındaki engelli Murat Aksoy ise halen ailesinden destek almak zorunda kaldığını belirterek, “Artık evde oturmak o kadar zor geliyor ki. Ben hala annemden harçlık istiyorum ya. 27 yaşındayım” diye konuştu.

Bu yıl 750 engelli öğretmenin atamasının yapılacağı açıkladı. Ancak engelli öğretmen adayları, atama sayısının daha fazla olmasını istiyordu. Talepleri karşılanmayan öğretmen adayları, Ankara Ulus’taki Atatürk Heykeli önünde basın açıklaması yaparak, 2 bin 511 engelli öğretmenin atamasının yapılmasını talep etti. Eyleme, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da destek verdi.

Engelli beden eğitimi öğretmeni adayı Zeynep Akça, MS (Multipl Skleroz) hastası ve bu nedenle bir gözünü kaybetmiş. Akça, 2014 yılından bu yana atamasının yapılmadığını belirterek, “Uzun zamandır KPSS ile mücadele veriyorum. Verdiğim mücadele sonunda şu anda engelli bir öğretmen adayıyım. Atanmak için ciddi bir mücadele veriyoruz. 2 bin 511 tane engelli öğretmeniz biz. Hepimizin mücadelesi atanmak yönünde. İsteğimiz, öğrencilerimize kavuşmak” dedi.

“ENGELLİDEN BAL GİBİ ÖĞRETMEN OLUR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Engelliden bal gibi öğretmen olur” sözünü hatırlatan Akça, “Hayat şartlarımız zor. Bizim, ekstra bedensel olarak bir engellimiz var. Ama bu öğrencilerimize ulaşamayacağımız anlamına gelmiyor. Biz bir şekilde öğrencilerimize kavuşacağız” diye konuştu.

“ANNE VE BABAMIN YANINA GİTMEK İSTİYORUM”

Anne ve babasının hayatta olmadığını dile getiren Akça, atamasının yapılacağı güne ilişkin hayalini gözleri dolarak, “Umarım ki atamam olursa anne ve babamın yanına gitmek istiyorum” diye açıkladı.

Çocuğu engelli öğretmen adayı olan Mevlide Güralp ise çocuklarının emeklerinin karşılığını istediklerini dile getirerek, “Benim çocuğum evli. Böbrek hastası. İki çocuğu var” dedi. Güralp, çocuğuna yardımcı olduğunu aktararak, “İçimdeki duyguları nasıl anlatayım bilmiyorum. Çok zor” dedi.

Engelli öğretmen adayı Murat Aksoy, sadece 750 öğretmenin atanmasının kendilerini üzdüğünü ve 2 bin 511 öğretmenin atanmasının Türkiye için büyük bir sayı olmadığını vurgulayarak, “Bütçe gerekçe gösteriliyor ya da ‘Yeterince atama yaptık’ deniyor. Ancak bunun yeterliliğini tartışmak konusunda açığız. Kadrolarda eksiklik olduğunun farkındayız” diye konuştu.

“ANNEMDEN HARÇLIK ALIYORUM YA”

Bütçenin gerekçe gösterilmesine güldüklerini aktaran Aksoy, “Türkiye Cumhuriyeti devletinde bütçenin gerekçe gösterilmesi bence yanlış. Çünkü güçlü bir devletiz. Bunu yaparız diye düşünüyorum” dedi. Aksoy, 27 yaşında olduğunu ve annesinden harçlık almanın gücüne gittiğini şöyle anlattı:

“Artık evde oturmak o kadar zor geliyor ki. İnsanların gözlerinin içine bakarak…. Ben hala annemden harçlık istiyorum ya. 27 yaşındayım. Neden atamamız yapılmıyor?”

“GENELDE İŞ BULAMIYORUZ”

Ataması yapılmayan engelli öğretmen adayı Ayşe Hüner de özel sektörde de iş bulamadıklarını söyleyerek, “Genelde iş bulamıyoruz. Zorlu şartlarda okuduk. Okullarımızı bitirdik. Zaten ailelerimize yeteri kadar yük olduk. Onları bizim sürekli hastane ve tedavi masraflarımızı karşılıyorlar. Artık biz kendi ayaklarımızın üzerinde durmak istiyoruz” diye konuştu.

“ÖNÜMÜZDEKİ ENGEL ATAMA”

Ailelerinden destek almak zorunda kaldıklarını belirten Hüner, bazı arkadaşlarının ataması yapılmadığı için evlenemediğini kaydederek, “Aramızda evlilik yapamayan, evini geçindiremeyen, 30’lu, 40’lı yaşlara gelip de halen anne ve babasından harçlık almak zorunda kalan öğretmenlerimiz var. Biz çok zorlu mücadelelerle okuduk, okulumuzu bitirdik. Şimdi önümüzdeki tek engel atama” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ise yılladır Ulus’a ataması yapılmayan öğretmenlerin eylemlerine katılmaya geldiğini ve yıllardır sorunun değişmediğini ifade ederek, “Çok üzülerek söylüyorum. 500 bine yakın ataması yapılmayan öğretmenlerin 100’e yakını intihar etti. İntihar ettiklerini de ben biliyorum. Şimdi 2 bin 511 engelli öğretmene engelli kontenjanı tanınması için arkadaşlarımız seslerini duyurmak istiyorlar. 2 bin 511 değil, en az 5 bin engelli kardeşime yetecek kadar bütçemiz var. Yeter ki bütçe konusunda adaletli davranalım” diye konuştu.

“Saray ve 5’li çeteye verilen bu bütçenin bir bölümü bizim öğretmenlerimize verilse 500 bin öğretmenin tamamının ataması yapılır” diyen Beko, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Gelecek gençlerin, gençlerse öğretmenlerin eseridir” sözünü anımsattı.

Engelsiz Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkan Resul Partici, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e Mevlana’nın sözüyle çağrıda bulunarak, “Okuduk, hak ettik ve atanmak istiyoruz. Sınıflarda, çalışma hayatının içerisinde yerimizi almak istiyoruz. 750 öğretmen ataması sayısının arttırılmasını istiyoruz. 2 bin 511 öğretmen olarak sınıflarda yerimizi almak istiyoruz” diye konuştu.

(Haber: TAMER ARDA ERŞİN - Kamera: NAİF KAÇMAZ/ANKA)

Gündem