Kısa Dalga yazarı Ersan Atar: Akşener'in tavrı, enkaz kalkarken altından çıkan siyaset

Kısa Dalga yazarı Ersan Atar: Akşener'in tavrı, enkaz kalkarken altından çıkan siyaset
Kısa Dalga yazarı Ersan Atar, Akşener'in kararını yorumladı: Altılı Masa’nın bileşenlerinden İYİ Parti ve Akşener’in, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıkarak masadan ayrılması kadar sonrasındaki açıklamaları da incelemeye, üstünde düşünmeye değer. Öyle anlaşılıyor ki bu, yurttaş enkaz altında kurtarılmayı beklediği saatlerde Ankara’da “enkaz altında” yürütülen bir siyasetin sonucu. Hatırlayalım: Erdoğan 6 Şubat’ta Akşener ile de telefon görüşmesi yaptı.

ERSAN ATAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Altılı Masa’nın hep yedinci ayağı olduğunu ve bunun HDP olduğunu söylüyordu ancak İYİ Parti ve Genel Başkanı Meral Akşener’in Altılı Masa’dan ayrılışı ve özellikle de sonrasındaki açıklamaları, aslında Erdoğan’ın deprem sonrasında Akşener’in referansıyla altılı masaya “dahil olduğunu” gösteriyor.

Altılı Masa’nın bileşenlerinden İYİ Parti ve Genel Başkanı Meral Akşener’in, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıkarak masadan ayrılması kadar sonrasındaki açıklamaları da incelemeye, üstünde düşünmeye değer.

Akşener ve İYİ Parti pekala, “Bu konuda anlaşamadık ve gördüğümüz lüzum üzerine masadan kalkıyoruz” minvalinde açıklamalar yapabilirdi. Hatta tabanına seslenmek için "biz noter değiliz" de diyebilir ve orada bırakabilirdi. Ancak yapılan açıklamalar ve sonrasındaki çağrılar öyle anlaşılıyor ki bütün bu olup bitenler, Erdoğan’ın “seçimi kazanmak” yerine “muhalefeti kaybettirmek” planının bir parçası. Ve yine öyle anlaşılıyor ki bütün bu planlar, yurttaş deprem bölgesinde “devlet” beklerken Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’ın deprem yerine seçimle ilgilendiği 6 ve 7 Şubat’ta hazırlandı.

Hatırlayalım; Erdoğan, depremin sabahında 6 Şubat’ta ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanı sıra İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile telefonla görüştü. Hatta, adlarını bir çırpıda söyleyebileceğinden emin olmadığımız, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ve ANAP Genel Başkanı İbrahim Çelebi ile de görüştü. Bu son iki isim ve belki de Karamollaoğlu ile Babacan da Akşener ile görüşmenin kamuflajıydı.

Bu görüşme “deprem nedeniyle” diye açıklandı ancak Hatay il başkanlığı binasının yerini bildiğinden şüphe ettiğimiz partilerin genel başkanları ile nasıl bir deprem konusu konuşulabilirdi ki. Dikkat edilirse Akşener bu görüşmeden sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’ye karşı söylemlerinde çok da sert ifadeler kullanmadı.

Şimdi söz sırası Yavaş ve İmamoğlu'nda

Bütün bu tezlerimizin sağlaması aslında Akşener’in Altılı Masa’dan ayrıldığını açıklarken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a yaptığı çağrılarda. Akşener ve İYİ Parti’nin “gitmesinin” Altılı Masa’ya yeterince zarar vermeyebileceği düşünülmüş olmalı ki “giderken koparma” planı da hazırlanmış.

CHP’li 11 Büyükşehir Belediye Başkanı’nın, Akşener’in açıklamalarına karşı bir ortak açıklama yapmayı düşündüğü ancak bunun CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu tarafından “biraz durun” diye durdurulduğu da konuşuluyor. Bakalım bundan sonra İmamoğlu ve Yavaş’ın tavrı ne olacak.

Belki de Akşener’in de Erdoğan’ın da hesap edemediği durum tam da burada ortaya çıkacak. Yavaş ve İmamoğlu çıkıp, “Biz liderimizin yanındayız” derse 5’liye düşen 6’lı masaya bu kez gerçekten “iki ayak” daha gelir ve Yavaş ile İmamoğlu da bedenleriyle 5’li masanın 6. Ve 7. ayağı olur.

Özcesi; siyaset enkaz altında saklanmıştı ve enkazın kaldırılma vakti geldiğinde ortaya çıktı. (Kısa Dalga)

Gündem