Epstein davasında 2 Türkiye vatandaşının ismi geçiyor

Epstein davasında 2 Türkiye vatandaşının ismi geçiyor
ABD'de 'cinsel istismar, pedofili ve fuhuş ağı' gibi suçlardan yargılanırken ölen Jeffrey Epstein'in davasında 2 Türkiye vatandaşının da ismi geçiyor.

ABD'de kız çocuklara yönelik cinsel istismar, pedofili ve fuhuş ağı oluşturmak suçlamasıyla yargılanırken hapiste cansız bedeni bulunan ABD'li milyarder Jeffrey Epstein davasında yeni gelişmeler yaşanıyor.

943 sayfalık iddianame

Savcılık davaya dair 943 sayfalık iddianameyi kamuoyuna açtı. Amerika'nın Sesi (VOA) Türkçe'de yer alan habere göre, küçük yaştaki kız çocuklarına cinsel istismarla suçlanan Epstein’in özel uçağıyla çocukları kendisine ait adaya taşıdığı iddia edilmişti.

'Türkiye'den çocuk götürülüp götürülmediği' soruldu

Mahkeme belgelerinde, Epstein’in özel uçağının pilotuna Türkiye’den de çocuk götürülüp götürülmediği sorusu konunun Türkiye’de de yoğun ilgi görmesine neden olmuştu. Şu ana kadar bilindiği kadarıyla iddianamede iki Türkiye vatandaşının da ismi geçiyor.

İsmi geçen 2 Türk Epstein'in uçağı ile seyahat etmiş

İddianamenin ek belgelerine göre, bu kişilerin Jeffrey Epstein’in uçağıyla seyahat eden kişiler arasında olduğu belirtiliyor. Belgelere göre bu kişilerin isimleri Refia Banu Küçükköylü ve Turabi Fırat. Refia Banu Küçükköylü’nün o tarihlerde ABD'de emlak danışmanlığı yaptığı biliniyor. Türkiye’de 1990'lı yıllarda özel bir televizyonun güzellik yarışmasına katıldığı bilinen Banu Küçükköylü’nün ismi daha önce İngiltere medyasında Prens Andrew’la Epstein arasındaki ilişkiye dair haberlerde de yer almıştı.

Taciz davası

Küçükköylü’nün, Epstein’in uçağında, Andrew ve Epstein tarafından tacize uğradığı gerekçesiyle dava açan Virginia Giuffre’yle birlikte seyahat ettiği öne sürülmüştü. İngiliz medyası, Epstein'in cinsel istismar suçlarından Küçükköylü’nün bilgisi olup olmadığı konusunda bir bilginin olmadığını ifade etmişti. İkinci isim Turabi Fırat’ın ise o tarihlerde ABD’de beş yıldızlı bir otelde yiyecek içecek müdürü olarak görev yaptığı iddia ediliyor. Bu kişinin iş amaçlı olarak Epstein’in uçağına bindiği tahmin ediliyor.

'Konuşmama hakkı'nı kullandı ve sorular yanıtsız kaldı

İddianameye göre, Epstein’in pilotu Nadya Marçinko yargıcın kendisine yönelttiği başka ülkelerden ve Türkiye’den de kız çocukların ABD’ye getirilip getirilmediği konusundaki soruyu konuşmama hakkını kullandığını söyleyerek yanıtsız bırakmıştı.

'Yeni detaylar ve bilinmeyenler ortaya çıkmadı'

Kamuoyuyla paylaşılan mahkeme belgelerinde ismi açıklanmayan ve isimleri gizli tutulan kişiler de yer alıyor. Açıklanan iddianamenin aslında Epstein davasıyla ilgili çok da fazla yeni veya daha önceden bilinmeyen bilgiyi ortaya çıkarmadığı yorumları da yapılıyor. (Kısa Dalga)

Gündem