Erdal Beşikçioğlu: "Ben böyle bir ülkede doğmadım"

Erdal Beşikçioğlu: "Ben böyle bir ülkede doğmadım"
Bergen filminin Adana Kozan'da yasaklanmasıyla ilgili konuşan sanatçı Erdal Beşikçioğlu "Ben böyle bir ülkede doğmadım, bu zihniyetteki bir ülkede ölmeyeceğime de inanıyorum" dedi.

TV100'de yayımlanan Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum programına katılan 'Bergen' filminin başrol oyuncuları Farah Zeynep Abdullah ve Erdal Beşikçioğlu, Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtladı.

 Candaş Tolga Işık, filmi izleyenlerin 18 günde 4 milyonu aştığını söyledi.

 Bergen filminin nasıl ortaya çıktığını, senaryoyu okuduğunda ne hissettiğini anlatan Farah Zeynep Abdullah, " İlk okuduğumda senaryoyu şoke oldum. İnanılmaz etkilendim" dedi. 

Filmden ve senaryodan birçok şey öğrendiğini söyleyen Farah Zeynep Abdullah, senaryonun ardından Mor Dayanışma'nın broşürlerini okuduğunu ve kadınların gündelik hayatta sistematik olarak şiddete uğradığını söyledi ve  şöyle devam etti: "Biz Bergen olmadan önceki hikayesinden başlıyoruz. Aslında hayalleri olan hayata karşı tutkuları olan bir kızın yolculuğuna tanık oluyoruz. Filmin bir yerinden sonra Bergen'leşiyor. Çok şey öğrendim. Gerçekten psikolojik şiddetin de ne olduğunu öğrendiğimi düşünüyorum.”

"Mesleki karakterimde yer aldığım ve en çok mutlu olduğum projelerden biri" diyen Erdal Beşikçioğlu ise , "İlk proje geldiğinde failin kahramanlaştırılmasından, sempati duyulmasından çok korktum. Bundan çok çekindim ancak senaryoda öyle olmadı" açıklamasında bulundu.

"Rolün zor olduğunu ve bu duyguyu nasıl karşıladın" sorusuna yanıt veren Beşikçioğlu, "Yiyeceğim küfürden bu kadar hoşlanacağım aklıma gelmezdi açıkçası" cevabı stüdyoda gülüşmelere neden oldu.

 "VALİ ARTIK TATİLDEN DÖNSÜN"

Filmin Adana Kozan'da yasaklanmasını değerlendiren Beşikçioğlu, "Kozan ülkenin sınırları içerisinde değil mi? Ankara'da ne izleniyorsa Adana'da da bu izlenecektir. Mecbur bu durum. Vali tatilde sanırım, artık tatilden dönsün ve ne olduğuna bir baksın. İlerleyen günlerde birisi de çıkıp derse, 'Cumhuriyet filmlerini yayınlamıyorum!' ne olacak? Böyle bir şey  olur mu?" diyerek karara tepki gösterdi.

 Konuya ilişkin kendisine ulaşıldığını ve Adana'daki yetkililerin açıklamalarının komik olduğunu söyleyen Abdullah, "Filmde şiddet içerikli sahnelerin olduğunu söylediler. Film gösterime 13 yaşındaki çocuklara müsade ediyor. Zaten biz tam tersine şiddet görüntülerinden kaçtık, bunları sakladık" diyerek geçtiğimiz günlerde bir kafede el ele tutuşan gençlerin uyarılmasını hatırlatarak yaşanan açıklamalara sitemde bulundu.

 "BEN BÖYLE BİR ÜLKEDE DOĞMADIM"

"Ben böyle bir ülkede doğmadım, bu zihniyetteki bir ülkede ölmeyeceğime de inanıyorum" diyerek sözlerine devam eden Beşikçioğlu, "Bu zihniyeti bir şekilde de değiştirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

 Bergen filminin başrol oyuncuları Farah Zeynep Abdullah ve Erdal Beşikçioğlu, İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükten kaldırılmasına da tepki göstererek, yasanın yürürlükten kaldırılmasının ardından kadın cinayetlerinin iki katına çıktığına vurgu yaptı.

Yaşam