Erdoğan, 1915'de ölen Ermeni sayısını açıkladı: 150 bin

Erdoğan, 1915'de ölen Ermeni sayısını açıkladı: 150 bin
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden'ı "soykırım" açıklamasından ötürü eleştirirken 1915'de yaşananlara ilişkin kendi değerlendirmesini anlattı. Erdoğan'a göre Ermeni çetelerin katliamları nedeniyle Ermenilerin ülke içinde yerlerini değiştirmelerine karar verildi ve bunun uygulaması sırasında 150 bin kişi "salgın hastalık, asayiş sorunları ve güvenlik güçleri ile çatışma" sonucu hayatını kaybetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden'ın "Ermeni soykırımı" ifadesini kullanmasına tepki göstererek Biden'ın "mesnetsiz ifadeler" kullandığını belirtti.  1915'de yaşananlara ilişkin konuşan Erdoğan, Ermeni toplumunun ülke içinde yerinin değiştirilmesinin bir zorunluluk halini aldığı için uygulandığını savundu. Erdoğan, çıkarılan Sevk ve İskan Kanunu'nun uygulanması sırasında 150 bin Ermeni'nin "salgın hastalık, asayiş sorunları ve güvenlik güçleri ile çatışma" sonucu hayatını kaybettiğini söyledi.
Erdoğan, kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada Biden'ın yaptığı açıklamalara şöyle yanıt verdi: 

"MESNETSİZ, HAKSIZ İFADELER"

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "ABD Başkanı Biden, yayınladığı mesajda coğrafyamızda 1 asırdan önce yaşanmış olaylarla ilgili mesnetsiz, haksız ifadeler kullanmıştır. Hiçbir tarihi ve hukuki ifadesi olmayan bu söylemleri milletimizi ve bizi üzmüştür. Türkiye karşıtı grupların baskıyla yer verildiğini düşünüyoruz. Ancak bu durum iki ülke arasındaki tutumu ortadan kaldırmıyor. Şayet böyle bir yola girilecekse, bu yarıştan alnı ak tek millet ve devletin biz olduğunu da hatırlatmak isteriz. ABD ve Avrupa başta olmak üzere bize soykırım ifadesi yönetenlerin millet içine çıkamayacak duruma gelecektir. Osmanlı balkanlardan ve Kafkaslara uzanan nüfusunun yarıya yakını 10 milyon ölüm yarısı sürgün acısı yaşamıştır. Üstelik biz bunu söylemiyoruz. Batılı tarihçiler söylüyor."

"LİNÇ KAMPANYASINI KINIYORUM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine revizyonuyla ilgili de "Geçtiğimiz hafta kabinemizde küçük bir değişiklik yapmıştık. Aile ve sosyal Hizmetler Bakanlığımızı ikiye böldük. Ticaret Bakanlığı vazifesini Mehmet Muş görev almıştır. Görevlerini devreden Zehra Zümrüt Selçuk, Ruhsar Pekcan arkadaşlarımıza ülkemize yaptıkları destekler için şükranlarımı sunuyorum. Bu arkadaşlarımızla ilgili sosyal medyada yürütülen linç kampanyalarını kınıyorum" dedi.


"ERMENİ ÇETELER 40 İSYAN ÇIKARDI"

"Ermeniler Osmanlı döneminde dini özgürlüklerini kazanmışlar, sosyal statülerini güçlendirmişlerdir. 93 Harbi'ne kadar bu barış iklimi sürmüştür. Osmanlı'nın son döneminde ülkedeki pek çok kesim Batılılar tarafından silahlandırılarak bize karşı ayaklandırılmıştır. Balkan toprakları asimetrik savaşlarla ülkeden koparılmıştır. Doğuda da aynı senaryo Çarlık Rusyası vasıtasıyla Ermeniler üzerinden oynanmıştır. 
1. Dünya Savaşı döneminde 40 civarında isyan çıkartan Ermeni çeteler kontrolden çıkarak büyük katliamlar yapmışlardır. Köyleri ve şehirleri basıp önlerine gelen herkesi kadın çoluk çocuk demeden öldürmüşlerdir. Sayıları 150 bin, 300 bin olarak ifade edilen bu çeteler Rus ordusuna da katılarak bize karşı savaşmışlardır. Pek çok yerde, sayıları milyonla ifade edilen sivil Türk ve Kürt nüfus Ermeni çeteler tarafından katledilmiştir.

"SEVK VE İSKAN KANUNU ZORUNLUYDU"

24 Nisan'da ne olmuştur? İnsani trajedi anlamında hiçbir şey olmamıştır. Osmanlı Devleti'nin aleyhine faaliyet yürüten örgütleri kapatıp 235 yöneticisini tutukladığı gündür. Yaşanan herhangi bir can kaybı da söz konusu değildir. Ermeni toplumu bu tarihi, kendi acılarını anma tarihi olarak kabul etmiştir. Biz de bu tarihte acılarını paylaşan mesaj gönderiyoruz. 27 Mayıs'ta Sevk ve İskan Kanunu çıkarılmış, 1 Haziran'da da uygulamasına geçilmiştir. Yapılan işlem, bilfiil yürüyen bir isyana ve artarak süren katliamlara karşı alınmış, bir tedbirdir. Bu tarihler Osmanlı'nın Çanakkale başta olmak üzere pek çok cephede yürüttüğü savaşa tekabül ediyor. Erkekler savaşta olduğu için geriye sadece kadınlar, yaşlılar, çocuklar kalmıştır. Ermeni çeteleri masum ve savunmasız insanları katletmişlerdir. Van'da Zeve köyündeki 2 bin 500 kişinin tamamı tek fert geride bırakılmaksızın Ermeni çeteler tarafından katledilmiştir. Trabzon'daki Rum ve Hakkari'deki Musevi vatandaşları öldürmekten çekinmemişlerdir.

"ERMENİ ÇETELERİ TÜRKLERİ VE KÜRTLERİ KATLETTİ"

Ermeni çeteleri savunmasız Türkleri, Kürtleri ve Kafkasya'da da Çerkezleri katletmişlerdir. 
Osmanlı çıkardığı Sevk ve İskan Kanunu ile bu çetelerin dayandığı Ermeni nüfusu geçici olarak başka bölgelere gönderme kararı almıştır. Bu karar tüm Ermenileri değil sadece çete saldırılarının yaşandığı bölgedeki Ermenileri kapsamıştır.

"HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 150 BİN"

Osmanlı sınırları içinde 1 milyon 300 bin Ermeni yaşıyordu 1. Dünya Savaşı'ndan önce.
İskana tabi tutulanların sayısı bazı kaynaklara göre en fazla 600 bindir, ki gerçek rakam daha da azdır. 
Salgın hastalıktan, asayiş sorunundan. güvenlik güçleri ile çatışmaktan yaşamını yitirenlerin sayısı 150 bindir. Elbette bu 150 bin candır, önemlidir. ama bu sayının yanına bir sıfır ekliyorlar.

"ERMENİLERE AİT TOPLU MEZAR YOK"

Osmanlı Devleti, Ermeni nüfusu başka bir yere göndermemiş, kendi toprakları içinde yer değiştirmiştir. Hazırlık için bir hafta süre verilmiş, mazerete olanlar da muaf tutulmuştur. Kimsesiz kalmış Ermeni çocuklara sahip çıkılarak yetimhaneler kurulmuştur. Mağdur olan Ermeni nüfusa dışardan yardım gönderilmesine de ses çıkarılmamıştır.  Hiç bir yerde Ermenilere ait toplu mezar yoktur. Çünkü böyle bir hadise yaşanmamıştır.
Osmanlı sevk ve iskan kanunu ile Ermeni nüfusu başka yerlere göndermeseydi, cephedeki askerlerini çekmek zorunda kalacaktı."

Gündem