Erdoğan, '2023'de Ay'a gidiyoruz' demişti: Türkiye para karşılığında bilet alıp uzaya pilot gönderecek

Erdoğan, '2023'de Ay'a gidiyoruz' demişti: Türkiye para karşılığında bilet alıp uzaya pilot gönderecek
AKP, 17 Ocak'ta uzaya 55 milyon dolar karşılığında satın alınmış bir biletle turistik bir uzay seyahatine pilot gönderecek.

Bir bilet için 55 milyon dolar ödenecek olması "Bak biz uzaya bile gittik" propagandası için mi sorusunu gündeme getirdi.

T24'ten Füsun Sarp Nebil, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2021 yılında söylediği "2023 sonunda yakın dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz kendi milli ve özgün hibrit roketimizle Ay'a ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz” sözlerine atıf yaparak, "Duyan da gerçekten uzay çağına girdik filan sanacak. Tabii ki uzaya gitmenin bir maliyeti olacak ama bu ancak teknolojinin bize ait olması, bir roketimizin var olması ve bir bilgi birikimine (knowhow) temel olması ile olabilir. Dolayısıyla bu ancak okumayan, anlamayan insanlar için seçim öncesinde "Bak biz uzaya bile gittik" propagandası için yapılıyor ama ödenen para çok yüksek" diye yazdı.

'Parayı veren düdüğü çalar' misali

Bir pilotun 55 milyon dolar ödeyerek, turistik gezi tadında uzaya gönderileceğini ifade eden Nebil, konuya dair detayları paylaştı.

Buna göre Houston (Teksas) merkezli Axiom Space isimli özel ticari bir firma, parayı ödeyenleri uzaya çıkarıyor. Axiom Space, 55 milyon dolar karşılığında, insanlara, şirketlere ve uzay ajanslarına insanlı uzay uçuşu hizmetleri sağlıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu'na yönelik görevler, 15 haftalık eğitim içeren ve sonunda, 10 günlük bir uzay uçuşu ile Axiom Space tarafından sunuluyor.

Bileti Bakan Mehmet Fatih Kacır aldı

Türkiye adına uzay gezisine katılacak olan kişinin bileti 19 Eylül'den bu yana Türk Uzay Ajansı'nın (TUA) elinde bulunuyor. Bileti, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı olan Mehmet Fatih Kacır, Paris'te Axiom Space’den aldı.

Söz konusu biletin Nisan 2022’deki 2. Axiom gezisi için planlandığını ancak Suudilerin öne geçerek 2. uçuşa bileti aldıkları kaydedildi. Nebil ise söz konusu gelişmeyi, "Üstelik bir de kadın gönderdiler -nasılsa paraları bol- ama beis yok. Nasılsa bu sefer de yerel seçimler var. Belki de AKP için kimi yerler genel seçimden bile daha önemli" diyerek yorumladı.

1704138011839-fusun-2.jpg
Albay Alper Gezeravcı

Albay Alper Gezeravcı kasımda ayında uzay yolcusu

Albay Alper Gezeravcı, NASA'nın onayıyla kasım ayında Kennedy Uzay Merkezi'nden (Florida) Falcon 9 fırlatıcısıyla havalanması planlanan özel uçuş olan Axiom 3'te yer alacak 4 astronottan biri. Diğerleri Marcus Wandt (İtalya), Walter Villadei (İsveç) ve Axiom Space'İn profesyonel astronotu olan Amerikalı Michael Lopez-Alegria.

Türk astronotun katılacağı 3. misyonun görev komutanı, eski ABD savaş pilotu ve emekli NASA astronotu Michael Lopez-Alegria. Alegria 65 yaşında olup şu anda Axiom Space'te iş geliştirme direktörü. Axiom-1 misyonu dahil, beş uzay görevinde yer almış.

Önceki 2 görevden, 2022 Ocak ayındaki ilkinde, Axioms Space'in kendi profesyonel astronotu dışında Amerikalı yatırım şirket sahipleri olan Larry Connor (ABD), Kanadalı Pathy ve İsrailli Eytan Stibbe ile nisan ayındaki ikinci görevde Suudi Arabistan'dan 2 kişi olan Ali El-Karni ile Rayyanah Barnawi ve ABD'den John Sohffner ücreti karşılığında uçuruldu. (Kısa Dalga)

Teknoloji