Erdoğan, bu defa "soysuzlar" dedi, gecikmeyi kabul etti: Müdahaleleri arzu ettiğimiz hıza ulaştıramadık

Erdoğan, bu defa "soysuzlar" dedi, gecikmeyi kabul etti: Müdahaleleri arzu ettiğimiz hıza ulaştıramadık
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasında göre, Kahramanmaraş merkezli depremde 10 ilde hayatını kaybedenlerin sayısı 18 in 991’e yükseldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adıyaman'da açıklama yaptı.

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde meydana gelen depremdeki can kayıplarını açıklayan Erdoğan, "10 ilde hayatını kaybedenlerin sayısı 18 bin 991’e yükseldi. Kurtarılanların sayısı 75 bin 523’e ulaştı. Ayrıca bölgeden 76 binin üzerinde vatandaşımız talepleri üzerine ülkemizin diğer illerine tahliye edilmiştir" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Bu tür afetlerde vefat edenlerin makamı şehadettir, şehitliktir.

İnşallah bu binaların hepsini bir yıl içerisinde yetiştirmekte kararımız var.

“Soygun yapıyorlar”

Bölgede kışın yaşanması bir diğer engel olarak karşımıza çıkmıştır. Tüm bu olumsuzluklara rağmen milletimizle beraber devletimizin tüm imkanlarımızı deprem bölgesine AFAD'ın koordinesinde yönlendirdik. Afet bölgesi ve olağanüstü hal ilanı kararı aldık. Bununla bazı maalesef kendini bilmezler soygun yapıyorlar. Marketleri soyuyorlar. İş yerlerine saldırıyorlar.

Bazıları da suistimaller peşinde koşuyorlar. OHAL ile devlet bu konudaki yetkileri eline almış ve bundan sonraki süreçte bu suistimali yapanlara gerekli müeyyideler uygulanacaktır.

“Müdahaleleri arzu ettiğimiz hıza ulaştıramadık”

Şu ana kadar 94 ayrı ülkeden gelen yardım teklifleri çerçevesinde ekipler ülkemize gelmeyi sürdürüyor. Yıkım, öylesine çok binayı etkilemişti ki yaklaşık 30 bini eğitimli 140 binden fazla kişiyle belki de dünyanın en büyük arama kurtarma ekibini bölgemizde toplamamıza rağmen müdahaleleri arzu ettiğimiz hıza ulaştıramadık.

Milletimiz şahittir ki değerli kardeşlerim, bakanlıklar, belediyeler ve diğer tüm kurumları ile devletimiz hangi görüşten olursa olursun tüm sivil toplum kuruluşlarıyla, deprem bölgesi dışındaki vatandaşlarımızla, dünyanın dört bir yanındaki dostlarımız kardeşlerimizle depremzedelerin yanında olmak için var gücüyle gayret göstermiştir.

Urfa ve Kilis’te arama kurtarma çalışmaları tamamlandı, enkaz kaldırma çalışmalarına geçildi.

Diğer illerdeki arama kurtarma çalışmalarını altında insan olan hiçbir bina bırakmayacak kararlıkta sürdürüyoruz.

Bir yıl içinde inşallah bu yıkılan binaların yerine inşa edecek ve sahiplerine teslim edeceğiz. Bu arada 10’ar bin lira vatandaşlarımıza vereceğiz.

Bir yıl kira yardımı yapılacak

Tüm bunların yanında çadırlarda kalmayan, kalmak istemeyen vatandaşlarımıza kira ödemek suretiyle konutlara geçmelerini sağlayacağız. İster Adıyaman’da girilebilecek konutlar varsa kira olarak ya da farklı illerde kiralamak suretiyle bir yıl itibariyle buralarda benim vatandaşlarım kalabilecek. Bu arada biz inşallah buradaki konutları inşa etmiş olacağız.

THY depremzedelere ücretsiz olarak hizmet verecek. Gideni de geleni de ücretsiz taşıyacak.

“Bu millet mütevekkil bir millettir”

Milletimizin metanetine bizzat şahidiz. Bu millet mütevekkil (her işi Tanrı’ya bırakmış, yazgıya boyun eğmiş kimse) bir millettir.

Bu tür felaketleri çok yaşadı ama hepsinde kendileriyle 20 yıllık iktidarımızda hep baş başa kaldık. Van’da, Bingöl’de, Elazığ’da, Malatya’da, Giresun’da, Kastamonu’da, İzmir depreminde yaşadık. Şu anda aklıma gelmeyen tüm deprem felaketi ile sarsılan illerimizde kendileri ile beraber olduk, verdiğimiz sözü yerine getirerek konutları zamanında teslim ettik.

Şimdiden hazırlıklara başladık. Gerekli talimatları vererek rezerve alanları tespit edilerek süratla inşat başlamasını, enkazların bir taraftan kaldırılması talimatını verdik.

Bu arada değişik yerlerden mevcut otellerde iskan talepleri var. Vatandaşlarımız isterse oralarda da kendilerini iskan edebiliriz.

“Bu millet soysuzlara gereken cevabı gerekli zamanda verecek”

Bu işin istismarını yapan hangi kurum ve kuruluş olursa olsun, hangi siyasi olursa olsun lütfen bunlara inanmayın.

Bu millet asildir, bu tür soysuzlara da gereken cevabı inşallah gerekli zamanda verecektir.

Temel ihtiyaçlar konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını biliyoruz.

“Yardımları sadece AFAD’a yapın”

Nakdi yardımların AFAD üzerinden yapılması istismar ve tereddüdü ortadan kaldıracak bir yöntemdir. AFAD hesaplarına yapılan her kuruş deprem bölgesindeki faaliyetler için harcanmaktadır.” (Kısa Dalga)

Gündem