Erdoğan – Esad görüşmesi ne zaman? Fırat soruyu, Selvi yanıtı yazdı: 2023 seçimleri öncesi

Erdoğan – Esad görüşmesi ne zaman?  Fırat soruyu, Selvi yanıtı yazdı: 2023 seçimleri öncesi
Hürriyet yazarlarının gündemini, Cumhur ittifakının psikolojik zeminini hazırladığı Erdoğan – Esad görüşmesi oluşturdu.

Cumhur ittifakından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görüşmesi için psikolojik zemini hazırlayan açıklamalar yapılırken Hürriyet yazarları da bu konuyu ele aldı. Hande Fırat yazısında, “Kilit açan tokalaşma ne zaman olur?” diye sorarken Abdülkadir Selvi, bu görüşmenin 2023 seçimlerinden olabileceğini yazdı.

Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat, “Kilit açan tokalaşma ne zaman olur” başlıklı yazısında, Erdoğan’ın, Dünya kupası için gittiği Katar’da Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi ile tokalaşmasını hatırlattıktan sonra şu satırlara yer verdi:

“Mısır’la ilişkilerin bundan sonra hangi seviyede, nasıl devam edeceği merak edilirken, bir yandan da gözler Suriye’de. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yıllardır görüşmediği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la tıpkı Sisi’yle olduğu gibi “kilit açacak bir el sıkışmasının” ne zaman olacağı soruluyor.”

Ankara Şam rejimiyle arka kapı diplomasisini 2019 yılından bu yana sürdürüyor. Bu görüşmelerin başladığını ilk olarak yine bu köşeden okumuştunuz. Arka kapı diplomasisi, sorunlu ülkelerle normalleşme sürecinin ilk ayağı olarak yürütülüyor. Süreç şöyle işliyor:

1- İstihbarat örgütleri arasında diplomasi başlıyor.
2- Görüşmeler belli bir aşamaya gelince dışişleri bakanları devreye giriyor.
3- Sorunlar çözülüp, anlaşmalar gündeme gelince devlet başkanları düzeyinde görüşmeler başlıyor.”

Selvi “2023 seçimleri öncesi” diye dönem belirtti

Hürriyet Yazarı Abdülkadir Selvi ise yazısında sorudan çok “olasılık” üzerinde durdu ve 2023 seçimleri öncesine işaret etti. Selvi de yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Erdoğan-Esed görüşmesi 2023 seçimlerinden önce mi yapılacak yoksa seçimlerden sonraya mı kalacak? İki liderin görüşmesinin seçimlerden önce yapılabileceği belirtiliyor.

Sisi’den sonra Esed’le görüşme konusuna da bir konsept meselesi olarak bakılıyor. Bu hem de Ortadoğu gibi krizlerin kol gezdiği bir coğrafyada uygulanıp, başarılı sonuç alınmış bir konsept. Bu konseptin adı ise istihbarat diplomasisi olarak tanımlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir dönem ilişkilerimizin gergin olduğu Suudi Arabistan veliaht Prensi Selman ve Birleşik Arap Emirlikleri veliaht Prensi Şeyh Zayed ile görüşmüştü. Erdoğan, Sisi ile Katar Emiri Şeyh Temim’in ev sahipliğinde el sıkışmıştı. Erdoğan, Esed görüşmesi için de Rusya Devlet Başkanı Putin’in ev sahipliği yapması bekleniyor.”

Gündem