Erdoğan, İmamoğlu’nun başkanlık süresini böyle uzattı: İmamoğlu o yasaya göre temyize de gidebilecek

Erdoğan, İmamoğlu’nun başkanlık süresini böyle uzattı: İmamoğlu o yasaya göre temyize de gidebilecek
Cezası kesinleşse bile, İBB Başkanı İmamoğlu’nun bu görevde kalma süresini, AKP’nin 2019’da çıkardığı “yargı reformu” yasası uzattı. Daha önce “kamu görevlilerine hakaret” suçundan verilen kararlar Yargıtay’da temyize götürülemiyor, istinaf aşamasında kesinleşiyordu. Kararın Yargıtay’a götürülebilecek olması demek, İmamoğlu’nun Belediye Başkanlığı görevinin, olası bir onama halinde bile, temyiz sonuna kadar devam etmesi sonucunu doğuruyor.

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2 yıl 7 ay hapse mahkum ettiği İstanbul Büyükşehir Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, cezası onansa bile, bu görevde kalma süresini, AKP’nin 2019’da çıkardığı “yargı reformu” yasası uzattı. Daha önce “kamu görevlilerine hakaret” suçundan verilen kararlar Yargıtay’da temyize götürülemiyor, istinaf aşamasında kesinleşiyordu. Şimdi süreç, Yargıtay’daki temyiz aşaması sonrasında kesinleşecek.

17 Ekim 2019’da çıkan ve 7188 kanun numarasıyla bilinen Yargı Reformu Yasası, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nda değişiklikler getirdi. Bu değişikliklerin en önemlilerinden biri de, Bölge Adliye Mahkemesi’ndeki istinaf sürecinden sonra, Yargıtay temyize götürülebilecek suçların yeniden tanımlanması oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe giren Yargı Reformu Yasası ile TCK’nın 286. Maddesine “Temyiz edilemeyecek kararlar kapsamında olsa bile aşağıda sayılan suçlar nedeniyle verilen bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kararları temyiz edilebilir” hükmü eklendi. Andından da, temyiz yolu açılan suçlar sayıldı.

Sayılan bu suçlar arasında, İmamoğlu’nun mahkum olduğu, TCK’nın haraket suçunu tanımlayan 125’inci maddesinin 3. fıkrasındaki hali de yer aldı. Böylelikle İmamoğlu’nun mahkum olduğu “kamu görevlisine hakaret” suçuna da temyiz yolu açılmış oldu.

Başkanlık süresini uzatacak

Bu düzenleme yapılmamış olsaydı, İmamoğlu’nun, hakkındaki 2 yıl 7 aylık hapis cezası kararını sadece istinafa götürme hakkı bulunuyordu. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Dairesi’nin, istinaf süreci sonunda vereceği karar kesin nitelik taşıyacaktı.

Bölge Adliye Mahkemesi’nin, İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararını onaması halinde de karar o gün kesinleşecekti.

Yargı Reformu Yasası’na göre İmamoğlu, Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararını Yargıtay’da da temyiz edebilecek. İmamoğlu bu durumda, hakkındaki mahkumiyet kararı onansa bile Belediye Başkanlığı da temyiz süreci sonuçlanmadan sona ermeyeceğinden Yargıtay’ın vereceği karara kadar başkanlık görevini sürdürebilecek.

Özel Haber