Erdoğan müjdeyi açıkladı: 135 milyar metreküplük doğalgaz keşfi

Erdoğan müjdeyi açıkladı: 135 milyar metreküplük doğalgaz keşfi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce müjdesini vereceğini duyurduğu yeni doğalgaz rezervi keşfini açıkladı. Erdoğan, “Fatih sondaj gemimiz, Sakarya gaz sahasındaki, Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz keşfi yaptı, hayırlı olsun, Karadeniz’deki toplam gaz keşfimiz 540 milyar metreküpe ulaştı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce müjdesini vereceğini duyurduğu yeni doğalgaz rezervi keşfini açıkladı. Erdoğan, “Fatih sondaj gemimiz, Sakarya gaz sahasındaki, Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz keşfi yaptı, hayırlı olsun, Karadeniz’deki toplam gaz keşfimiz 540 milyar metreküpe ulaştı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filyos Limanı Açılışı ve Doğalgaz İşleme Tesisleri Temel Atma Töreni'nde konuştu. Erdoğan özetle şunları söyledi:

"MAZİSİ ABDULHAMİT'E DAYANIYOR: Tarihi bir ana şahitlik etmek üzere Filyos'tayız, Heyecanlıyım. Bu eserin mazisi 150 yıl. Sultan Abdülhamit'e dayanıyor. İhmallerle geldi dayandı. Filyos Limanı nihayet hayata geçti. 13 gemi burayla yanaşabilecek durumda. Türkiye'nin en büyük limanı konumunda. Türkiye'yi, dünyanın ilk 10 ekonomisine çıkarma projemizin alt yapılarından bir tanesidir. ‘Laf ola beri gele’, yok. İcraat, icraat, icraat.

BAY KEMAL İYİ TAKİP ET: Mayıs ihracat rakamlarımız yeni rekorlarla açıklandı. Bay Kemal, bu rakamları iyi takip et. Yılın ilk 5 ayındaki ihracat rakamımız, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artışla 85 milyar doların üzerine çıkmıştır. İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 80'lerin üzerinde gerçekleşmesi, yakaladığımız ivmenin kalıcı olduğunu gösteriyor. Enflasyondaki düşüşün sürmesi de başka bir sevindirici haberdir. Ülkemizin artan ihracatı bakımından kritik öneme sahip Filyos Limanı, tüm Doğu Avrupa'nın dökme yük, kuru yük ticaretini yönetebilecek potansiyele sahiptir. Limanın altyapı inşaatı kamu kaynaklarıyla tamamlanırken, üst yapı yap-işlet-devret modeliyle hayata geçecektir. Bunu herkes bilmez ha, bunu bizim ekibimiz bilir.

FİLYOS VADİSİ PROJESİ’NİN BİR PARÇASI: Bugün açılışını yaptığımız Filyos Limanı, Filyos Vadisi projesinin bir parçasıdır. Filyos Vadisi, ulusal ve uluslararası yatırımcılara entegre sanayi konsepti sunuyor. Yatırımcılara birçok imkân vadediyoruz. Filyos Vadisi'nin göbeğinde yer alan yaklaşık 600 hektarlık alana sahip Türkiye'nin ilk mega endüstri bölgesi olan Filyos endüstri bölgesini işte bu vizyonla ilan ettik. 30 milyon nüfus ve 80 milyar dolarlık ekonomiye erişim imkanı sağlıyor. Ayrıca havalimanı, demiryolu ve karayolu bağlantılarına sahip stratejik konumuyla lojistik fırsatı içinde barındırıyor.

DÜNYADA EN BÜYÜK KEŞİF OLARAK KAYITLARA GEÇTİ: Yer tahsisleri yapıldıktan sonra temel atma faaliyetleri başlayacak. Türkiye'nin üretimine ihracatına çok önemli bir katkı sunacak. Bu bölgenin stratejik özelliğini artıran bir diğer husus da, biliyorum heyecanla bekliyorsunuz, Karadeniz'deki Sakarya gaz sahasında tespit ettiğimiz doğalgazın kara bağlantı ve işleme tesisine ev sahipliği yapacak olmasıdır. Karadeniz’de çalışmalara başlayan Fatih sondaj gemimiz, geçtiğimiz yıl toplamda 405 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfettik. Bu sonuç dünyada 2020 yılında denizlerde yapılan en büyük keşif olarak kayıtlara geçmiştir.

KİM NE DER YOK, BİZ NE DERİZ VAR: Biz yıllarca kiralama usulü bu işleri yapıyorduk. Kiralama usulü geride kaldı. Kendi gemimizle hem sismik araştırmaları yapıyoruz hem de sondaj araştırmalarını yapıyoruz. Artık bütün bunları yaparken acaba ‘kim ne der’ yok, ya, ‘biz ne deriz’ var. Karar bizim.

BİR MÜJDEYİ DAHA PAYLAŞIYORUZ, HEYECANLIYIM: Milletimizle yeni bir müjdeyi daha paylaşıyoruz, heyecanlıyım. Fatih sondaj gemimiz, Sakarya gaz sahasındaki, Amasra-1 kuyusunda, hazırsanız, 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz keşfi daha yaptı, hayırlı olsun, Böylece Karadeniz’deki toplam gaz keşfimiz 540 milyar metreküpe ulaştı. Bu güzel haberin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Amasra-1 kuyusunu çevresindeki yeni arama ve sondajlama çalışmalarımız sürüyor. Durmak yok yola devam. İnşallah bu bölgeden yeni müjdeler de bekliyoruz. Biraz sonra canlı bağlantı kuracağımız Kanuni sondaj gemimiz, Fatih'in açtığı kuyuları üretime hazır hale getirmek için faaliyete başlayacak. Milletimize söz verdiğmiz şekilde Karadeniz gazını 2023 te kullanıma sunmak için arkadaşlarımız gece gündüz çalışıyor. Filyos'taki tesisi de hızla tamamlayarak hem deniz hem karada bu işi bir an önce bitirmekte kararlıyız.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK CARİ AÇIK KALEMİ: Türkiye'yi, en büyük cari açık kalemi olan enerji ithalatından kurtararak kalkınma hamlemiz en büyük hedefimizdir. Denizdeki doğalgazı karaya üç etapta çıkarmayı planlıyoruz. Birinci aşama, deniz tabanında kurulacak doğal gaz üretim sistemleridir. İkinci aşama olarak, karada doğalgazı işleyecek, kullanıma hazır hale getirecek tesis. Üçüncü aşama denizdeki sistemle karadaki tesis arasındaki bağlantıyı sağlayacak boru hattıdır. Kullanıma hazır hale geldiğinde ekonomimize büyük katkı sağlayacaktır.

BAŞ KOYDUĞUMUZ BU YOLDA ADIM ADIM İLERLEDİK: İlk etapta 10 kuyunun sondajını ve tamamlama işlemini bitirecek ve ardından yeni sahalara açılacağız. Türkiye'nin denizdeki ve karadaki doğalgaz arama faaliyetlerinde bugün geldiği yer dikkatli, sabırlı azimli çalışmaların ürünüdür. Nice sıkıntılara, tuzaklara, nice sabotajlara,nice ihanetlere göğüs gererek baş koyduğumuz bu yolda adım adım ilerledik.

SİNSİ AYAK OYUNLARINI AŞARAK ÜLKEMİZİ 2023 HEDEFLERİNİN EŞİĞİNE GETİRDİK: Ecdadımız Fatih aşılmaz denilen surlarla çevrili İstanbul'u, gemileri karadan yürüterek fethetmişti. Biz de maruz kaldığımız gizli açık nice ambargoyu, siyasi baskıyı, ekonomik engeli, sinsi ayak oyunlarını aşarak ülkemizi 2023 hedeflerinin eşiğine getirdik. Bugün topladığımız meyvelerin gerisinde işte böyle bir arka plan vardır. Temelini attığımız doğalgaz kara bağlantı ve işleme tesisinin bir an önce tamamlanması ümidiyle, şimdiden ülkemize milletimize hayırlı olmasını diliyorum.”

AKKUYU'DA İLK REAKTÖR 2023'TE HİZMETE ALINACAK: Akkuyu nükleer güç santralinin üçüncü reaktörünün temel atma törenini Rusya Devlet Başkanı Putin ile gerçekleştirdik. İnşallah ilk reaktörünü, 2023 yılında hizmete alacağız. Vadeli elektrik piyasasını devreye alarak elektiriğin ileri tarihli alım satımına imkan sağlayacağız. Enerjide de çalışmaya üretmeye, gelecek nesillere eser bırakmaya devam edeceğiz. 'Kamil odur ki koya dünyada bir eser, eseri olmayanın yerinde yeller eser.' Biz eser ve hizmet siyasetiyle 19 yıldır milletimizin emrinde gece gündüz çalışıyoruz. Yaptığımız işlerin şahidi milletimizin ta kendisidir. Demokrasi ve özgürlükleri toplumun her kesimine, her bireye yayan yönetim anlayışının sahipleri olarak kalkınma atılımlarımızı 81 vilayeti kapsayacak şekilde genişlettik.

ÜLKEMİZİ KÖŞEYE SIKIŞTIRDIĞINI SANANLARA CEVABIMIZ BU TESİSLERDİR: Türkiye'nin yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme odaklı kalkınma hamlelerinin somut neticeleri birer birer ortaya çıktıkça 2023 hedefleri 2053 vizyonunun afaki söylemler olmadığı daha iyi anlaşılacaktır. Ülkemizi terör örgütleri ve bölgesindeki kriz merkezleri üzerinden köşeye sıkıştırdığını, hedeflerinden uzaklaştırdığını sananlara cevabımız, işte bugün burada açılışını yaptığımız, temelini attığımız tesisler, müjdesini paylaştığımız haberlerdir. Büyük ve güçlü Türkiye'nin ayak sesleri giderek daha yakından gelmeye başladıkça birilerinin telaşı da artıyor ama ne yaparlarsa yapsınlar bu kutlu yürüyüşü engelleyemeyecekler."

Gündem