Erdoğan, Putin'le telefonda görüştü: Soçi Mutabakatı'na vurgu

Erdoğan, Putin'le telefonda görüştü: Soçi Mutabakatı'na vurgu
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan telefonda görüştüğü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Suriye'nin kuzeyinde '30 kilometrelik güvenli bölge' mesajı verdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın açıklamasına göre görüşmede enerji başta olmak üzere Türkiye-Rusya ilişkileri ele alınırken, tahıl koridoru ve 'terörle mücadele dahil bölgesel konular' değerlendirildi.

Erdoğan, görüşmede, ortak gayretlerle şimdiye kadar 13 milyon tonun üzerinde tahılın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını temin ettiklerini; tahıl koridoru kapsamında farklı gıda ürünlerinin ve tedrici surette başka emtianın da ihracına yönelik çalışmalara başlayabileceklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın en kısa zamanda sona erdirilmesinin samimi temennileri olduğunu dile getirdi.

Harekat vurgusu

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yeni bir kara harekatı düzenlemesi gündemde. Görüşmede bu konu da masaya yatırıldı.

Erdoğan, 'PKK'nın Suriye'nin kuzeyindeki varlığı ile Türkiye'ye yönelik saldırılarının sürdüğünü' belirtirken, 2019'daki Soçi Mutabakatı'na uygun olarak PKK'lıları sınırdan 30 kilometre derinliğe kadar uzaklaştırmanın önem ve öncelik arz ettiğini belirtti.

Rusya'nın Soçi kentinde 22 Ekim 2019'da imzalanan mutabakat, PKK'nın belirli bölgelerden uzaklaştırılmasını içeriyordu. (DHA)

Gündem