Erdoğan siyasetin yargıyı etki alanına almak istemesini anlattı, 'hukukçu duruşu' istedi

Erdoğan siyasetin yargıyı etki alanına almak istemesini anlattı, 'hukukçu duruşu' istedi
"Dünyanın her yerinde siyaset, etki alanını genişletmek ister" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yargı mensuplarının 'hukukçu duruşunu herkesin karşısında, her şartta sergilemesini' istediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu ülkede hiçbir savcının, hakimin hukukla bağdaşmayacak herhangi bir yaklaşımla karşıma gelmesini istemem" dedi.

Ankara'da Danıştay Konferans Salonu'nda İdari Yargı Günü ve Danıştay'ın 154. Kuruluş Yıl Dönümü nedeniyle düzenlenen törende konuşan Erdoğan, "Cumhuriyet tarihi maalesef yargının darbeciler tarafında olduğu pek çok kötü örneklerle doludur" ifadesini kullandı ve şöyle devam etti:

"Dünyanın her yerinde siyaset, etki alanını genişletmek ister. Bunun için sürekli sınırlarını zorlar. Yargı alanı da dahildir, hatta en başlarda gelir. Her yerde aynı çekişme yaşanmıştır, halen de yaşanmaktadır. Açıkça ifade ediyorum. Bu ülkede hiçbir savcının, hakimin hukukla bağdaşmayacak herhangi bir yaklaşımla karşıma gelmesini, taleplerimi hukuk dışında bir süzgeçle değerlendirmesini doğrusu istemem. Aynı zamanda yargı mensuplarının bu hukukçu duruşunu herkesin karşısında, her şartta sergilemesini de beklerim.

Darbelere kılıf uyduran, menfaat hesaplarının aleti olan yargı, millet adına karar veremez. FETÖ ihanet çetesinin yargı içindeki dehşet verici yapılanmasına hep birlikte şahit olduk. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesi ile inşallah böyle tehditlerle karşılaşmayacağımızı ümit ediyorum."

'HUKUK DEVLETİ MÜCADELESİ VERİYORUM'

Erdoğan, hukuk devleti ilkesinin demokrasinin olmazsa olmaz şartı olduğunu da söyledi ve "Ülke yönetimine geldiğim günden beri Türkiye'nin hukuk devleti kimliğini yüceltmesinin mücadelesini veriyorum" diye konuştu.

Yeni, yalın dille yazılmış bir anayasa istediğini de anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"TBMM'de defalarca teşebbüste bulunduk. Maalesef muhalefet partilerinin uzlaşmaz tavrı nedeniyle akamete uğradık. İmkan bulduğumuzda ülkemizi özgürlükçü anayasaya kavuşturacağız."

'USTA ÇIRAK İLİŞKİSİNİ YARGIYA TAŞIYORUZ'

"Kanunların doğruluğu kadar, kanun uygulayıcıların niceliği de adaletin tecellisinde hayati öneme sahiptir. Bu anlayışla yargı teşkilatımızın insan gücü kalitesini ve donanımı artırmak için hakim ve savcı yardımcılığı sistemini getiriyoruz. Yargının tüm kademelerinde toplamda 3 yıl süreyle yardımcı sıfatıyla görev yapacak hakim ve savcılarımız, böylece sisteme bütünüyle hakim olacaktır. Bir anlamda ahilik geleneğimizin temelini oluşturan usta-çırak sistemini yargıya da taşıyoruz. Bu yeni sistemi çok yakında fiilen başlatıyoruz.

Önümüzdeki dönemde devletin başı ve yürütmenin temsilcisi olan Cumhurbaşkanı ile milli iradenin temsilcisi Meclis'imizle ve millet adına karar veren yargımızla ülkemizi her alanda daha ileriye götürmeyi sürdüreceğiz. Danıştay'ımızın da üstlendiği bu hayati fonksiyonla Türkiye'nin demokratikleşmesine, büyümesine, gelişmesine katkıda bulunmaya devam edeceğine inanıyorum." (Kısa Dalga)

Gündem