Erdoğan, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüştü

Erdoğan, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüştü
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kaşıkçı cinayeti dosyasının devredilmesinden üç hafta sonra gittiği Suudi Arabistan'da, Kral Selman bin Abdülaziz el Suud ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'la görüştü. Erdoğan ve beraberindeki heyet, umre ziyareti de gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasında 2018'den bu yana en ciddi krizlerden birinin çıkmasına yol açan Cemal Kaşıkçı davasının Riyad'a devredilmesinin ardından iki günlük Suudi Arabistan ziyaretine başladı. Erdoğan dün akşam Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el Suud ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'la görüştü.

Suudi Arabistan devlet ajansı SPA, "İki lider Suudi Arabistan - Türkiye ilişkilerinin durumunu ve nasıl geliştirilebileceğini değerlendirdi" ifadelerini kullandı. Erdoğan da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Körfez Bölgesi'ndeki kardeşlerimizin istikrarına ve güvenliğine kendi istikrarımız ve güvenliğimiz kadar önem verdiğimizi her vesileyle ifade ediyoruz" dedi. Erdoğan, bu ziyaretin "dost ve kardeş Suudi Arabistan'la yeni bir dönemin kapılarını aralayacağını da ekledi.

UMRE ZİYARETİ

Erdoğan, Suudi Arabistan'da Umre ziyareti de gerçekleştirdi. Ziyarette Erdoğan'a, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da eşlik etti.

erdogan-umre.jpg

Erdoğan, ziyaret öncesinde Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, "Aramızdaki siyasi, askeri, ekonomik, kültürel ilişkilerin artırılması noktasında yeni bir dönemin başlaması için gayret içerisinde olacağız" demiş, Suudi Arabistan'ı hedef alan İHA ve füze saldırılarını kınamıştı. Erdoğan, "Bölgemizdeki ülkelerle teröre karşı işbirliğine verdiğimiz önemin her fırsatta altını çiziyorum" diye konuşmuştu. Riyad, füze saldırıları için Yemen'deki Husi grupları ve onlara destek verdiği gerekçesiyle İran'ı suçluyor.

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki gerilim, iki ülke arasında en büyük kriz sebebi Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili davanın Suudi Arabistan'a devredilmesinin ardından büyük oranda aşılmıştı. Ziyaret, davanın devredilmesinden üç hafta sonra gerçekleşiyor. İki liderin gündemindeki konuların başında ticari ve ekonomik işbirliği geliyor.

Gündem