Erdoğan Urfa'dan CHP'den çok ABD'ye mesaj verdi: 30 kilometrelik güvenlik şeridi oluşturacağız

Erdoğan Urfa'dan CHP'den çok ABD'ye mesaj verdi: 30 kilometrelik güvenlik şeridi oluşturacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’nin “Vizyon belgesini” açıkladığı saatlerde Şanlıurfa’da katıldığı toplu açılış töreninde alanda 110 bin kişinin olduğunu söyledi. Erdoğan “bizi izle” dediği törenden, “Suriye’nin kuzeyinde 30 kilometrelik güvenlik şeridi oluşturulmasında kararlı olunduğu” mesajını verdi, göçmenlere “Ensar olarak kucağımızı açmayı biliriz” diye seslendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP’nin “Vizyon Belgesi”ni açıkladığı sıralarda Şanlıurfa’da katıldığı toplu açılış töreninde, İbrahim Tatlıses’in şarkısı eşliğinde, “Suriye’nin kuzeyinde 30 kilometrelik güvenlik şeridi” ve “göçmenleri kucaklama” mesajları verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün açıkladığı “Vizyon Belgesi” toplantısı öncesindeki açıklamalarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da seslenmişti. Erdoğan da kendisinin aynı saatlerde Şanlıurfa’da konuşacağını belirterek, Kılıçdaroğlu’na “Bizi izle” karşılığını vermişti.

İki liderin karşılıklı bu açıklamaları nedeniyle Erdoğan’ın Şanlıurfa’da katılacağı toplu açılış töreninde ne söyleyeceği merak konusu olmuştu. Erdoğan Şanlıurfalı türkücü İbrahim Tatlıses’in “Susma gönlüm sen söyle” şarkısının dizelerini okuyarak başladığı konuşmasında önce toplanan kalabalığa işaret etti.

Rakamla mesaj verdi, mültecilerle devam etti

Kılıçdaroğlu’na “Bizi izle” dediğini hatırlatan Erdoğan "Emniyetten şimdi rakamları aldım. Burada 110 bin kişi bulunuyor. Bu bir rekor" ifadelerini kullandı. Erdoğan’ın ikinci mesajı bölgede yoğun olarak yaşayan göçmenlere yönelik oldu. Erdoğan şöyle konuştu:

“Türkiye olarak Bosna'daki, Karabağ'daki, Libya'daki kardeşlerimize hangi duyarlılıkla sahip çıkıyorsak Suriye'deki kardeşlerimize de aynı hissiyatla sahip çıkıyoruz. Ekonomi, diplomasi, terörle mücadele, terörle mücadelenin yanında hep birlikte Allah'ın izniyle hiç taviz vermeden bu topraklardaki mülteci kardeşlerimie gönüllerimizi açmak. Biz gönüllerimizi açtık mı? Biz ensarı da biliriz, muhaciri de biliriz. Bay Kemal bilmeyebilir ama biz biliriz. Onda öyle dert yok. O ne ensardan anlar ne muhacirden anlar. Hiçbir zaman mazlumun kimliğine bakmadık, bakmayız.”

“Vekalet savaşı yürütenleri görüyorsunuz”

Konuşmasında, Şanlıurfa’ya yapılan yatırımların yanısıra ağırlıklı olarak “güvenlik” mesajları veren Erdoğan bölgede yaşananları vekalet savaşına benzeterek şu ifadeleri kullandı:

“Bugün binlerce kilometre öteden gelip kendi güvenlik ve refahları için bu bölgede bayrak gösterenleri, felaket vekalet savaşı yürütenleri görüyorsunuz. Üstelik bunu yapanlar aynı zamanda Türkiye'nin kendi sınırlarını, kendi vatandaşlarının hayatını güvenlik altına almasına da karşı çıkıyor. Çünkü, bunların derdi ne bu coğrafyadaki Kürt'tür, ne bu coğrafyadaki Arap'tır, ne bu coğrafyadaki Türk'tür. Ne bu kadim coğrafyanın asli halkları olan diğer kesimlerdir. Bunların tek derdi kendi siyasi ve ekonomik çıkarlarıdır.

30 kilometrelik güvenlik şeridi mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının sonunda “Kimse boş hayale kapılmasın, yanlış hesap yapmasın. Şimdi mesajlarımızı tek tek verelim” dedikten sonra ABD’nin karşı çıktığı bilinen Suriye’nin kuzeyinde 30 kilometrelik güvenlikli şerit oluşturulması konusunda kararlı olunduğunu şu satırlarla aktardı:

“30 km'lik güvenlik şeridini mutlaka tamamlayacağız. Terör koridoruna izin vermeyeceğiz.Kimse güvenliğimizi tehdit edemez, buna izin vermeyiz.”

Erdoğan, seçmenlerinden cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için destek istedi.

Gündem