Erdoğan ve Putin’den ortak açıklama

Erdoğan ve Putin’den ortak açıklama
Rusya Devlet Başkanı Putin, ortak basın toplantısında “Tahıl koridorunu canlandırmak istiyoruz, bunu yapacağız. Bir şartla yapacağız. Tarım ürünlerimizin de engelsiz şekilde denize çıkmasını istiyoruz” derken, Cumhurbaşkanı Erdoğan tahıl anlaşması konusunda yeni bir öneri paketi hazırladıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Soçi kentinde bir araya geldi. Rus Sanatoryum'daki görüşme, yaklaşık 3 saat sürdü.

Toplantı, yaklaşık 1,5 saatlik heyetler arası görüşmenin ardından baş başa çalışma yemeğiyle devam etti.

Heyetler arası görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da yer aldı.

Ortak basın toplantısı

Erdoğan ve Putin, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Putin, küresel ve bölgesel konuları değerlendirdiklerini belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilere dair şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ticaret hacmimiz 62 milyar dolara ulaştı. Dolar ve euronun payı aramızdaki ticarette sürekli düşüyor. Rosatom şirketimiz Akkuyu Nükleer Santralinin inşaatına devam ediyor. Önümüzdeki yıl ilk ünite enerji versin diye binlerce insan çalışıyor. Enerji alanında işbirliğimiz stratejik nitelikte. Türk ekonomisine ucuz yakıt sevkıyatına devam edeceğiz. Gazprom Botaş'a doğalgaz dağıtım alanının kurulması için yol haritasını paylaştı.”

“Anlaşmayı canlandırmaya hazırız, bir şartla”

Moskova’nın süresini uzatmadığı tahıl anlaşması konusunda “Bugün Karadeniz girişiminin sona ermesinden bahsettik” diyen Putin, şöyle konuştu:

“Batılı partnerlerimiz bizi dolandırdı. Birkaç gün içinde sözler yerine getirilsin, biz bu tahıl koridorunun devam etmesi için kendi çabalarımızı sarf ederiz. Batı bizi buna mecbur etti. Batı Rus tarım ve gübre ürünlerinin ihraç edilmesini engelliyor. Biz Ukrayna tarafının insani koridorlarını terörist saldırılar yapmak için kullandığını söylüyoruz. Ukrayna'nın dünya gıda ihracatındaki payı yüzde beş, bu oran ileride daha da azalacak. Gönderilen gıdaların yüzde 70'i gelişmiş ülkelere gitti, ihtiyacı olan fakir ülkeler yüzde 3'ten daha az pay aldı. Biz anlaşmayı canlandırmaya hazırız. Rus ürünlerine yaptırımlar kaldırılmalı. Rusya'dan 1 milyon ton tahıl imtiyazlı fiyatla Türkiye üzerinden Katar finansmanıyla Afrika'ya gönderilmesi üzerinde çalışıyoruz. Tahıl koridorunu canlandırmak istiyoruz, bunu yapacağız. Bir şartla yapacağız. Tarım ürünlerimizin de engelsiz şekilde denize çıkmasını istiyoruz.”

Putin, Suriye konusunda ise “Suriye’de Türkiye ile hemfikiriz. Suriye'nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü savunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Yeni öneri paketi hazırladık, sonuç alacağımıza inanıyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'e daveti için teşekkür ederken, depremler ile orman yangını sırasında verdikleri destek için de teşekkür ettiğini ifade etti.

Putin'le daima temas halinde olduklarını söyleyen Erdoğan, “Gündemimizdeki konuları ele aldık. Ticaret, enerji, tarım, ekonomi başta olmak üzere iş birliğimizi daha da güçlendirmek üzere atılabilecek adımları değerlendirdik” diye konuştu.

Erdoğan, “100 milyar dolar olarak belirlediğimiz ticaret hacmi hedefine emin adımlarla ilerliyoruz. Bu yılın ilk 7 ayında 3,5 milyon Rus turist ülkemize geldi. Bu sayının daha da artacağına inanıyorum. Rusya'nın KKTC'de ofis açma kararından memnuniyet duyduk” ifadelerini kullandı.

Tahıl anlaşmasına değinen Erdoğan, şöyle konuştu:

“Karadeniz girişimi, küresel gıda krizi ile mücadelede anahtar rol oynadı. Afrika gibi tahıla en çok ihtiyaç duyanlar için nefes borusu oldu. Karadeniz tahıl girişiminin canlandırılmasını ele aldık. Bu yeni süreç vasıtasıyla netice almanın mümkün olduğu kanaatindeyiz. Yeni öneri paketi hazırladık. Sonuç alacağımıza inanıyorum."

Erdoğan, “Rusya'nın beklentileri tüm tarafların malumu. Girişimin devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye ekledi. (Kısa Dalga)

Dünya