Erdoğan Miçotakis ile görüştü: 'Çözülemeyecek sorun yok, büyük resme odaklanalım'

Erdoğan Miçotakis ile görüştü: 'Çözülemeyecek sorun yok, büyük resme odaklanalım'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Yunanistan'a gitti. 6 yıl sonra yapılan ziyarette Türkiye kıyılarına yakın 10 ada için '7 günlük turist vizesi' uygulamasının gündemde olduğu öne sürüldü.

Erdoğan, Yunanistan’da birtakım temaslarda bulunuyor. Önce Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu’yla görüşen Erdoğan bu görüşmenin ardından Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’le bir araya geldi.

İkili ilişkilerin tüm boyutlarının ele alınacağı toplantı sonunda yayımlanması beklenen “İyi Komşuluk Bildirgesi”, Ankara-Atina ilişkilerinde bundan sonra izlenecek yol haritasının siyasi temelini oluşturacak.

İki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, iki komşu arasındaki anlaşmazlıkların son derece doğal olduğunu vurguladı ve "Çözülemeyecek sorun yok, yeter ki büyük resme odaklanalım" dedi.
Erdoğan'ın konuşmasından kısa alıntı şöyle: Atina'da bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Yılda en az bir kez buluşacağız. İki komşu arasında sorunlar olması normal. Ege'yi barış denizi haline getirelim istiyoruz. Bizim aramızda çözülemeyecek kadar sorun yok. Yeter ki büyük resme odaklanalım. Ege'yi barış ve işbirliği denizi haline getirelim istiyoruz. Türkiye ve Yunanistan olarak atacağımız ortak adımlarla dünyaya örnek olalım arzusundayız.

'Görüşmem' demişti

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Mayıs 2022’de ABD’ye gitmiş ve kongrede Türkiye karşıtı açıklamalarda bulunmuştu. Erdoğan da bunun üzerine “Benim için artık Miçotakis diye biri yok” demiş ve başbakanı ABD ziyareti sırasında Türkiye’ye F-16 satışlarını engellemeye çalışmakla suçlamıştı.

Haziranda da Erdoğan’ın Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki adaları silahlandırmayı bırakması ve uluslararası anlaşmalara uyması gerektiğine dair açıklamalarıyla iki ülke arasındaki gerilim yeniden artmıştı.

Haziran 2022’deki NATO zirvesinin düzenleneceği İspanya’nın başkenti Madrid’e hareketlenmeden önce de Erdoğan “Yunanistan’la olması gereken yüksek düzeyli stratejik konsey toplantımızı kaldırdık. Kalkıp da Miçotakis’in olası görüşme talebine evet diyebilir miyiz? Bitti o iş. Kendilerine çeki düzen vermeliler” demişti.

Yumuşama adımı NATO'da geldi

Erdoğan ve Miçotakis, önce Temmuz ayında NATO Zirvesi için bulundukları Litvanya’da, sonra da Eylül ayında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için gittikleri New York’ta iki görüşme gerçekleştirdiler ve YDİK toplantısının altyapısını oluşturdular.

Türkiye ve Yunanistan, 2022 sonundan itibaren ilişkilerde yumuşama sürecine girdi. 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Yunanistan’ın arama-kurtarma ve insani yardımlar konusunda en hızlı adım atan ülkeler arasında yer alıp dayanışma göstermesi, yumuşama sürecini hızlandırdı.

Diğer taraftan, Reuters'a konuşan yetkililer, Yunanistan'ın Türkiye kıyılarına yakın 10 ada için geçici vize uygulamasını yeniden yürürlüğe sokacağını bildirdi.7 günlük geçici vize anlaşmasının, ikili görüşmelerin ardından açıklanacağı ileri sürüldü. (Kısa Dalga)

Gündem