Erdoğan: Türkiye'nin yeni bir anayasayı tartışmasının vakti geldi

Erdoğan: Türkiye'nin yeni bir anayasayı tartışmasının vakti geldi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki saat süren kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada "Belki de şimdi Türkiye'nin tekrar yeni bir anayasayı tartışmasının vakti gelmiştir. Şeffaf şekilde gerçekleştirilmesi ve ortaya çıkan metnin de mutlaka milletin takdirine sunulması gerekir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki saat süren kabine toplantısının ardından pandemi sürecinde alınan önlemler, gıda fiyatlarındaki artış ve reform çalışmalarıyla açıklamalarda bulundu.
"Geldiğimiz noktada yeni ve köklü reform ihtiyaçlarının ertelenemez olduğunu gördük" diyen Erdoğan, "Bu çerçevede hukuki ve ekonomik reform paketinin çalışmalarını başlatmıştık. Teknik çalışmalar belirli bir seviyeye geldi. Bu reform paketleri çalışılırken dünyadaki ve ülkedeki gelişmelerin analizi yanında, tüm kuruluşlarla görüşmeler yapıldı. Hazırlık çalışmalarında ortaya konan tespitler ve teklifler çerçevesinde her kesimin beklentilerini karşılayacak taslaklar ortaya çıktı" dedi. 

"Kamuoyuyla paylaşacağız"

Erdoğan reform paketleriyle ilgili "İnşallah, çok yakında reform paketlerimizin felsefesini, amaçlarını, hedeflerini ve faaliyet başlıklarını içeren kapsamlı bir çalışmayı kamuoyuyla paylaşacağız. Hemen ardından yasamanın alanındaki konularla ilgili Meclis'te, idari konularla ilgili de Cumhurbaşkanlığı'nda adımları atmaya başlayacağız" diye konuştu.

"Yeni anayasa için harekete geçebiliriz"

Erdoğan, özetle şunları söyledi: "Türkiye'de sorunların kaynağının darbeciler tarafından yapılan anayasalar olduğu açıktır. Ne kadar değiştirirsek değiştirelim vesayet izini silmek mümkün olmuyor. Bunun için daha önce yeni bir anayasa girişiminde bulunmuştuk. Sandalye sayılarına bakmadan eşit temsilciyle başlayan çalışmalar CHP'nin süreci tıkaması nedeniyle neticeye ulaşamamıştı.

Belki de şimdi Türkiye'nin tekrar yeni bir anayasayı tartışmasının vakti gelmiştir. Cumhur İttifakı'ndaki ortağımızla bu konuda bir anlayış birliğine varmamız halinde önümüzdeki dönemde yeni Anayasa için harekete geçebiliriz.
Anayasa çalışmalarının şeffaf şekilde gerçekleştirilmesi ve ortaya çıkan metnin de mutlaka milletin takdirine sunulması gerekir. Anayasa çalışması terör örgütüyle irtibatlı kesimlerin gölgesinde ülkesiyle kalbi bağlantısı kopuk isimlerle yürütülebilecek bir iş değildir."

Köy okulları 15 Şubat'ta açılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, pandemi önlemlerine ilişkin olarak da köy okullarının 15 Şubat'ta açılacağını açıkladı. Erdoğan, "Köy okullarında 15 Şubat'ta eğitim öğretimin başlamasını kararlaştırdık. Vaka artışı görülürse yeniden ara verilebilir" dedi. Erdoğan, kapalı işletmelerin açılması konusunda ise "Vakaların belirli sayısının altına düşmesiyle esnafımıza yönelik kısıtlamaların kademeli gevşetilmesi takvimini başlatmayı planlıyoruz" açıklaması yaptı.

"Açgözlü tüccarlar"

Gıda fiyatlarındaki artışla ilgili olarak "Üç beş açgözlü tüccarın milletimize ekmeğini ve aşını zehir etmesine izin veremeyiz" diyen Erdoğan, "Yılın ikinci yarısında dünyadaki gelişmeler ve ülkemizde aldığımız tedbirlerle gıda fiyatlarındaki oynaklığın azalacağını düşünüyoruz. rken uyarı sistemi kurarak hızlı ve etkin karar alma mekanizması oluşturacağız. Rekabet Kurulunu etkin şekilde harekete geçireceğiz" diye konuştu.


Gündem