Erdoğan: Avrupa Konseyi'nin Osman Kavala kararını dinleriz; dinledikten sonra da üzerimize düşeni yaparız

Erdoğan: Avrupa Konseyi'nin Osman Kavala kararını dinleriz; dinledikten sonra da üzerimize düşeni yaparız
Erdoğan, kendisiyle ilgili "Geri adım attı" yönündeki değerlendirmelere ilişkin "Ben nasıl geri adım attım? Ben taarruzdayım. Benim kitabımda geri adım atmak yok" dedi.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, günü birlik gerçekleştirdiği Azerbaycan ziyaretinin dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını isteyen 10 büyükelçiyle ilgili kriz sürecinin sona ermesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede şunları dedi:

"Herhangi bir büyükelçi görev yaptığı ülkenin iç işlerine müdahale yetkisine sahip değildir. Viyana Sözleşmesinin 41’inci maddesini bunların benden daha iyi bilmeleri lazım. Çünkü büyükelçilerin kendileriyle ilgili bu tür sözleşmeleri adım adım uygulaması lazım, adım adım takip etmesi lazım. Kaldı ki sen Türkiye’de görev yapıyorsun; Türkiye’de görev yapan bir büyükelçi, Türkiye’nin bir kabile devleti olmadığını bilmesi lazım. Türkiye gibi böyle kadim bir tarihe sahip olan bu ülkede görev yapan büyükelçi neyin nereye varacağını çok iyi bilmesi lazım. Eğer bunu bilmiyorsa Viyana Sözleşmesinin 41’inci maddesini onlara hatırlatmış olduk. Olay bu kadar basit. Tabii Amerika’nın büyükelçisi de bu işe karıştığı için herhalde Biden nezaket gösterisinde bulundu ve ilk açıklama oradan geldi. Zaten Amerika’dan açıklama gelince diğer 9 tanesi de ona tabi olmak suretiyle bu iş böylece kapanmış oldu."

Erdoğan, kendisiyle ilgili "Geri adım attı" yönündeki değerlendirmelere ilişkin de "Ben nasıl geri adım attım? Ben taarruzdayım. Benim kitabımda geri adım atmak yok" dedi.

Osman Kavala'nın AİHM kararına rağmen tahliye edilmemesi halinde Avrupa Konseyi'nin Türkiye'yi ihraç etme ihtimaline ilişkin soruyu da yanıtlayan Erdoğan şöyle konuştu:

"Biz bildiğimizi okuruz. Konsey bildiğini mi okur; okusun. Onlar ne okuyor; dinleriz, görürüz. AİHM’inkini de Konsey’inkini de dinleriz; dinledikten sonra da biz üzerimize düşeni yaparız. Gereği neyse bunu yapacağız. Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olarak bu makamda bulunduğum sürece üzerime düşen görevi dört dörtlük yaparım. Acaba şu ne der, bu ne der; bunlara hiç bakmam. Benim aldığım terbiye bu, yetişme tarzım bu. Ölene kadar da aynen bu istikamette devam ederim, devam edeceğim."

Gündem