Erdoğan'dan 1915 sorusuna yanıt: "Hamdolsun gündeme gelmedi"

Erdoğan'dan 1915 sorusuna yanıt: "Hamdolsun gündeme gelmedi"
NATO Zirvesi'ne gitmeden önce yaptığı basın toplantısında 1915 Olayları'nın gündeme geleceğini söyleyen Erdoğan, Biden'le görüşmesinden sonra "Hamdolsun gündeme gelmedi" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinin olumlu bir havada geçtiğini belirtirken, "Türkiye ile ABD arasında çözülemeyecek bir sorunun olmadığını düşünüyoruz" dedi. Erdoğan, "1915 Olayları'nın gündeme gelip gelmediğine "ilişkin soruya da yanıt veren Erdoğan, "Hamdolsun hiç gündeme gelmedi" dedi.

Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'nin ardından açıklamalarda bulundu. Zirvede çok sayıda ülkenin lideriyle görüştüğünü belirten Erdoğan, "Akdeniz'den Karadeniz'e Avrupa'dan Asya'ya kadar NATO'nun sağladığı güvenlik şemsiyesine ihtiyaç duyulan her yerde ittifak aktif rol üstlenmelidir" dedi.

ABD Başkanı Biden ile ikili görüşmesine de değinen Erdoğan, "Uzun yıllara dayalı dostluğumuzun bulunduğu Sayın Biden'la kapsamlı görüş alışverişinde bulunduk. Hem görüş ayrılığı yaşadığımız meseleleri, hem de ortak çıkarlara sahip olduğumuz alanlarda iş birliği alanlarını ele aldık" diye konuştu.

Erdoğan, görüşmeyi 'son derece yararlı, samimi' olarak nitelerken, "Her alanda karşılıklı saygı ve çıkara dayalı verimli bir iş birliği döneminin başlaması anlamında güçlü bir iradenin olduğunu görüyoruz. Türkiye, ABD ilişkilerinde çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını, tam tersine iş birliği alanlarımızın sorun başlıklarından daha geniş ve zengin bir görünüm sergilediğini düşünüyoruz" dedi.

AFGANİSTAN

Görüşmeden Afganistan'a ilişkin bir karar alınıp alınmadığına ilişkin soruya yanıt veren Erdoğan, "Eğer çıkmamız istenmiyorsa, özellikle orada belli bir desteğin verilmesi isteniyorsa, diplomatik, lojistik, bunun yanında mali konularda Amerika'nın bize vereceği destek büyük önem arz ediyor" ifadesini kullandı. Şu an için bir mutabakatın söz konusu olduğunu belirten Erdoğan, mutabakata ilişkin ise bilgi vermedi.

S-400'lerin de gündeme geldiğini söyleyen Erdoğan, "Bizim düşüncemiz daha önce neyse aynı düşünceyi Sayın Başkan'a ifade ettim. F-35 konusunu aynı şekilde ifade ettim. Bundan sonraki süreçte de dışişleri bakanlarımız, savunma bakanlarımız muhataplarıyla görüşmek suretiyle bu işi sağlama bağlayacaktır" açıklamasında bulundu.

1915 GÜNDEME GELMEDİ

"Sayın Biden'la verimli bir görüşmeyi ilk buluşmada gerçekleştirmiş olduk" diyen Erdoğan, ABD Başkanı'nı Türkiye'ye davet ettiğini, Biden'ın "Şu yoğunluklarını aştıktan sonra Türkiye'ye gelebileceğini söylediğini" aktardı.

Erdoğan bir gazetecinin "24 Nisan'ı unutturacak bir görüşme olmasını umuyorum' demiştiniz. ABD'nin 1915 olaylarını soykırım olarak tanıması konusu hiç gündeme geldi mi?" şeklindeki sorusuna "Hamdolsun hiç gündeme gelmedi" yanıtını verdi

Erdoğan, Brüksel ziyareti öncesi havalimanında yaptığı açıklamada, "Biden ile görüşme alanımız çok geniş zira 24 Nisan, maalesef çok olumsuz bir süreç oldu. Bu yaklaşım bizleri ciddi manada üzmüştür. Bunu gündeme getirmeden geçmeyi doğru bulmamız mümkün değil" demişti.

Gündem