Erdoğan’dan, Berat Albayrak’ın Varlık Fonu’ndaki koltuğuna ilginç atama

Erdoğan’dan, Berat Albayrak’ın Varlık Fonu’ndaki koltuğuna ilginç atama
Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Maliye Bakanı, damadı Berat Albayrak’tan boşalan Türkiye Varlık Fonu Başkan Vekilliği’ne Prof. Dr. Erişah Arıcan’ı atadı. Arıcan’ın ismi Berat Albayrak’ın tezini yazdığı ve görev yaptığı üniversitede bazı akademisyenleri fişlediği iddialarıyla gündeme gelmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan boşalan Türkiye Varlık Fonu Başkan Vekilliği’ne Prof. Dr. Erişah Arıcan’ı atadı. Arıcan’ın ismi Berat Albayrak’ın tezini yazdığı ve görev yaptığı üniversitede bazı akademisyenleri fişlediği iddialarıyla gündeme gelmişti. 

Resmi Gazete’nin bugünkü (30 Ocak 2021) yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararıyla, Varlık Fonu Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Erişah Arıcan, Varlık Fonu Başkan Vekilliği görevine getirildi. Başkan Vekilliği görevi Berat Albayrak’ın Kasım 2020 tarihinde görevinden alınmasıyla boşalmış ve bugüne değin atama yapılmamıştı.

Tezini yazmıştı, yerine atandı

Varlık Fonu Yönetim Kurulu üyeliğinin yanı sıra 27 Eylül 2018’den bu yana Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Erişah’ın Berat Albayrak’ın doktora tezini yazdığı iddia ediliyordu. WikiLeaks'in yayınladığı Berat Albayrak'ın e-postaları sonrası ortaya çıkan olay o dönem büyük tepki çekmişti.

Aynı yazışmalarda Arıcan'ın çalıştığı Marmara Üniversitesi'ndeki akademisyenleri fişlediği, bu isimlere ilişkin Albayrak'a bilgi notları gönderdiği öne sürülmüştü.

Yeni danışman Sinirlioğlu

Resmi Gazete’deki diğer atama kararlarına göre Feridun Hadi Sinirlioğlu Cumhurbaşkanı danışmanlığına atandı. Sinirlioğlu 21 Ekim 2016 tarihinde atandığı Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Nezdinde Daimi Büyükelçisi olarak görev yapıyordu.

2009-2016 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevinde bulunmuş; 2015 yılı genel seçimler sonrasında oluşturulan geçici seçim hükümetinde Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştı.

Hazine ve Maliye Bakan yardımcıları da değişti 

Hazine ve Maliye Bakan yardımcıları Osman Dinçbaş ile Bülent Aksu görevlerinden alınarak yerlerine AKP Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu ile TMSF Başkan Şakir Ercan Gül atandı.

Erdoğan'ın diğer atama kararlarına göre MTA Genel Müdürü Cengiz Erdem görevden alındı. YÖK üyeliğine Üniversitelerarası kurulca seçilen Mustafa Çiçekler yeniden atandı. Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu ve Yürütme Kurulu Başkanlığına Prof.Dr. Abdülkadir Balıkçı görevlendirildi; yönetim kurulu üyeliklerine ise Kadim Budak ve Prof. Dr. İbrahim Dinçer atandı.

Devlet Malzeme Ofisi Yönetim Kurulu üyeliğine İsmet Keskin atandı. Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına Mahmut Sami Şahin atandı.Karayollarında 6 Bölge Müdürü görevlerinden alınarak yerlerine yenileri atandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında açık bulunan 5 il müdürlüğüne; Tarım Orman Bakanlığında açık bulunan AB Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcılığı ile Ticaret Bakanlığında açık bulunan İç Ticaret Genel Müdür yardımcılığına atamalar yapıldı.


Ekonomi