Erdoğan’dan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde ‘restorasyon’ açıklaması: Meclisimizle birlikte yapmayı umut ediyoruz

Erdoğan’dan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde ‘restorasyon’ açıklaması: Meclisimizle birlikte yapmayı umut ediyoruz
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde 14 Mayıs seçimlerinden sonra restorasyon yapacaklarını açıkladı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuşuyor.

Erdoğan, “Yeni yönetim sistemimizle yasama, yürütme ve yargı arasındaki ilişkilerin tanımını netleştirip yetki ve sorumluluk alanlarını belirgin hale getirerek bu sürecin en sağlıklı şekilde yürümesini sağlayacak altyapıyı zaten kurduk. Seçimlerin ardından yeni yönetim sistemimizin ilk dönemindeki tecrübelerin ışığında sistemi daha ileriye taşıyacak restorasyonları da yine meclisimizle birlikte yapmayı umut ediyoruz” dedi.

“Bakmaz olaydık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Altılı Masa’nın açıkladığı mutabakat metnine de değindi. Erdoğan, metni şöyle değerlendirdi:

“Son 20 yılda ülkemizin demokrasi ve kalkınma yürüyüşü öylesine hızlı oldu ki muhalefet bile bunun gerisinde kaldı. Biliyorsunuz önceki gün 6 parti güya aylarca çalışıp, uğraşıp, didinip hazırladıkları bir ortak politikalar metni yayınladı. Ülkemizin 6 güzide partisi bir araya gelip böyle bir metin hazırlayınca insan ister istemez şöyle bir beklentiye giriyor; neyin nesidir. Öyle ya bir 20 yıldır gece gündüz çalışmaktan ola ki bazı şeyleri gözden kaçırmış, bazı şeyleri ihmal etmiş hatta bazı konularda hata yapmış olabiliriz.

“Netice itibariyle hepimiz beşeriz yani hepsi mümkün. Gerçi karşımızda henüz bir cumhurbaşkanı adayı bile belirlemekten aciz bir masa olduğu hakikatini unutmuyoruz. Bu masanın bizim yaptıklarımızı, hedeflerimizi, vizyonumuzu aşacak bir belge ortaya koyabilmesine de pek ihtimal vermiyoruz. Ama yine de ‘Ne yapmışlar’ bir bakalım dedik. Keşke bakmaz olaydık. Kendimiz adına ama bu partilere umut bağlayanlar adına gerçekten çok üzüldük.”

Erdoğan, “Açıkladıkları metinde herkese selam veriyorlar. HDP'ye selam veriyorlar. Kamudan uzaklaştırılan FETÖ'cülere ve PKK'lılara selam veriyor” ifadelerini kullandı.

Babacan’a tepki

DEVA lideri Ali Babacan’ın mutabakat metnine dair "Avrupa görecek, aferin Türkiye'ye diyecek" sözlerini eleştiren Erdoğan, “Kendilerine rakip istemeyen, ülkemizin güçlenmesini istemeyen Batı'ya selam gönderiyorlar. İçlerinden birisi çıkıp 'Batı bize aferin diyecek' diyor. Yazıklar olsun. Sen Batı'nın 'Aferin' demesine muhtaç mısın?” diye konuştu.

“Darbecilere, vesayetçilere selam veriyorlar” diye konuşmasını sürdüren Erdoğan, şunları söyledi:

“Tamam cumhurbaşkanı adayını belirlemekte tembellik ediyorsunuz onu anladık da bari vaatlerinizi doğru düzgün yapsaydınız. Herhalde bunlar uykudaydı. Milleti anlamak için zerre kadar gayret göstermeyenler. 1990'ların Türkiye'sinden bir adım öteye geçemeyenler bina değiştirerek sorun çözeceğini sanıyorlar. Sadece 2020'den 2022'ye istihdamın 5 milyona yakın arttığından haberleri yok. Her tarafı tel tel dökülen derme çatma bir programla milletin karşısına çıkıyorlar. Demokrasilerde iktidar kadar muhalefet de önemlidir. Ülkeye de yazık, millete de yazık. Yarın öbür gün sorumluluk üstlendiklerinde ülkeyi ne hale getireceklerini siz düşünün...”

"Birileri önlerine koymuş"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Anlaşıldığı kadarıyla birileri bunların kanına girmiş, bir şeyler çizip ortak mutabakat diye bunların önüne koymuş. Bunlar da önlerindeki metne sarılıp milletin önüne çıkmışlar. Açıkladıkları programı Batılı efendilerinden ‘aferin’ almak için hazırladıklarını ikrar etmekten çekinmiyorlar" ifadelerini kullandı.

“Yeni sloganı da vereyim: Bay bay Kemal”

Erdoğan, konuşmasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na da hedef aldı. Erdoğan, şöyle konuştu:

“Biliyorsunuz CHP'nin başındaki zata, "Bay Kemal" diye hitap ediyoruz. Memleketin her işi gibi muhalefetin adayının sloganını bulmak da bize kaldı. Madem Bay Kemal bu ifadeyi o kadar sevdi. Yeni sloganını da vereyim. Bay bay Kemal... Alsın tepe tepe kullanırız.

“Milletimiz inşallah 14 Mayıs'ta bunlara 'Yeter' diyecektir. Biz Türkiye Yüzyılı'nın inşasına başlayacağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak mutabakat metninde Cumhurbaşkanlığı’nın Çankaya Köşkü’ne taşınacağı açıklamasına atıf yaparak, “Bay Kemal hiç üzülme, bu akşam TRT yayınını Çankaya Köşkü'nden yapacağım. Çankaya Köşkü bizim şahsi malımız değil. Tamamıyla milletin malıdır. Aynı şekilde külliyemiz de milletin malıdır. Bunlar seni neden bu kadar rahatsız etti?” dedi.

Erdoğan, “Siyasi hayatları boyunca tek bir seçim kazanamayanların birbirlerini masa altından tekmelemeleri asıl niyetlerini ortaya koyuyor. 14 Mayıs'ta milletimiz bu yağmacılara 'Yeter' diyecek" ifadelerini kullandı.

“En fazla reformu hak ve özgürlüklerde yaptık”

20 yılda en fazla reform gerçekleştirdikleri alanların hak ve özgürlükler olduğunu ileri süren Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadınların birçok alanda hak ettikleri yeri almasına özel önem gösterdikleri savundu.

“LGBT’yi kimler savunuyor?”

Erdoğan, Meclis Genel Kurulu’na gelecek olan anayasa değişiklik teklifine değinerek, “Bay Kemal sosyal medya hesabından yayınladığı video ile eski acıları tekrar deşti. Bu çıkışın sebebinin kadın hakları olmadığını getirdikleri taslak metinde gördük. Biz kutsal saydığımız aile kurumunu anayasa teminatı altında parlamentoya sunduk. 6'lı masanın içinde olanlar, açıkça, mertçe LGBT'yi kimler savunuyor, savunmuyor bunları söyleyin? Bizim bunlarla işimiz yok” diye konuştu.

Erdoğan, milletvekillerine “Vicdanlarınızın sesini dinleyerek anayasa değişikliği teklifimize evet deyin” diye seslendi.

“Gelmeyen vekillere hakkımı helal etmiyorum”

Erdoğan, kendi milletvekillerini de uyardı: “Genel Kurul'da yoklamalarda benim milletvekili arkadaşlarım bulunmazsa, dün böyle oldu. Bu millet hakkını size helal etmez. Kim gelmediyse ben de onlara hakkımı helal etmiyorum. Çünkü bu sıradan bir olay değil. Eğer milletvekili adayı olmuşsan burada görevini hakkıyla yerine getireceksen. Eğer hakkıyla görevini yerine getirmezsen kazandığınız para haramdır." (Kısa Dalga)

Politika