Erdoğan: Tahıl sürecinde Rusya dışlanamaz

Erdoğan: Tahıl sürecinde Rusya dışlanamaz
Yeni Delhi’de basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, F-16 için şart koşulan İsveç’in NATO üyeliği konusunda “Maalesef dostlar işi alıp götürüp İsveç de İsveç diyorlar. TBMM'den böyle bir karar geçmediği sürece ben bir şey diyemem” dedi.

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi sona erdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Zirvede küresel iklim krizlerinin ele alındığını söyleyen Erdoğan, “Ortak evimiz olan dünyayı korumaya devam edeceğiz. Afrika'dan Asya'ya milyonlarca insan çok kötü şartlarda çalışmakta ve ter dökmektedir. Türkiye olarak biz bu adaletsizliklere itiraz ediyoruz. Daha adil bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyoruz” dedi.

Türkiye’ye sığınan 4 milyonu aşkın mağdura sahip çıktıklarını söyleyen Erdoğan, “Şimdiye kadar 600 bin Suriyeliyi onurlu bir şekilde vatanına geri döndürdük. Mülteci krizinin yaşandığı dünya kimseye güven vermez. Denizler mülteci mezarı oldu” ifadelerini kullandı.

Karadeniz girişimi çerçevesinde 33 milyon ton tahılın uluslararası piyasalara ulaştığını kaydeden Erdoğan, “Gıda krizinin daha fazla derinleşmesinin önüne geçtik” dedi.

“Rusya dışlanamaz”

Geçtiğimiz günlerde Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşen Erdoğan, şöyle konuştu:

“Tahıl sürecinde Rusya dışlanamaz. Böyle bir çözüm gerçek dışıdır, sonuç vermez. Soçi'de bu meseleyi Putin ile enine boyuna konuştuk. Afrika ülkelerine yönelik 1 milyon ton tahılın işlenerek ulaştırılmasına önem veriyoruz. Rusya ve Katar ile 1 milyon ton tahılı ulaştıracağız. Tahıl meselesinde Rusya'yı dışlayan bir sistemin olması mümkün değildir. Bugüne kadar Montrö'yü titizlikle uygulayarak böyle bir duruma mahal vermedik.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşına dair ise şunları belirtti:

“Karadeniz'de, bölgede gerilimi artıracak her türlü adımdan geri durulması gerekiyor. Barış diplomasisi yürüttük, tarafları aynı masada topladık.”

Erdoğan, bazı ülkelerde Kuran-ı Kerim yakılmasına dair ise “Polis öncülüğünde Kur'an-ı Kerim yakılması açık bir provokasyondur. Buna sessiz kalmamız beklenemez. Sözde demokrat ülkeler maalesef 3 maymunu oynamaktadır. Mevzuata uyulmalı, kanun gerekiyorsa kanun çıkarılmalı. Müslümanları hedef alan saldırılar nefret suçudur” diye konuştu.

Erdoğan, Mayıs ayında yapılan seçimlere de değindi. “Yüzde 90'ları bulan rekor katılımla gerçekleşen seçimler Türk demokrasisinin gücünü ve milletimizin iktidarımıza olan güvenini gördük” diyen Erdoğan, Orta Vadeli Plan’ın hem içerde hem de yurt dışında takdirle karşılandığını, Dünya Bankasından gelecek yeni yatırım paketinin bunu gösterdiğini söyledi.

“Uluslararası yatırımların arttığını göreceğiz”

Erdoğan, “Ülkemize yönelik önyargılar kırıldıkça yeni kurumlar da eklenecektir. Uluslararası yatırımların daha da arttığını hep birlikte göreceğiz. Türkiye Yüzyılı hedefimizden asla kopmayacağız” ifadelerini kullandı.

“Paşinyan ile görüşeceğim”

“Karabağ'da atılan bu adımlar doğru değil. Bunu kabullenmek mümkün değil” diyen Erdoğan, Aliyev ile görüştüklerini yarın da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüşeceğini bildirdi.

“Benim de kongrem var”

Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile görüşmesine dair konuşurken, F-16 için şart koşulan İsveç’in NATO üyeliği konusunda şunları söyledi:

“Biden ile ayaküstü de olsa görüştük. F-16 konusunda maalesef dostlar işi alıp götürüp İsveç de İsveç diyorlar. Bu yaklaşım bizi üzer. Vereceğim tek bir cevap var, her şeye kongre diyorsunuz. Benim de kongrem var. TBMM'den böyle bir karar geçmediği sürece ben bir şey diyemem. Tek başına karar verecek bir durumda değilim. Meclisimin vereceği kararı beklemek durumundayım.”

AB’ye üyelik: Türkiye, Türkiye’dir

Erdoğan, AB’ye üyelik konusunda ise “50 yıldır Avrupa Birliği bizi oyaladı. Hala da oyalamaya devam ediyor. Ama istedikleri kadar oyalasınlar biz yolumuzdayız. Türkiye, Türkiye'dir. Dünya 5'ten büyüktür. Burada sadece Amerika, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa olsun istemiyoruz. 5 tane üyenin iki dudağının arasına dünyayı sıkıştırmayalım” ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Politika