Erdoğan Kıbrıs'ta: Federal çözüm mümkün değil

Erdoğan Kıbrıs'ta: Federal çözüm mümkün değil
Erdoğan, Kuzey Kıbrıs’ta Barış Harekatı'nın 50. Yıl Dönümü etkinliklerinde konuştu. Federal çözümün mümkün olmadığını söyleyen Erdoğan Güney Kıbrıs'ı eleştirdi.

Kısa Dalga - AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl kutlama töreninde konuştu. Erdoğan, 'Kıbrıs’ta federal bir çözümün mümkün olmadığına' inandıklarını belirterek, kalıcı bir barış ve çözüm sağlamaya hazır olduklarını ifade etti.

'Federal çözüm mümkün değil'

Erdoğan, Kıbrıs’ta devam eden çözümsüzlüğün sona ermesini istediklerini ancak federal bir çözümün mümkün olmadığına inandıklarını vurguladı. "Aynı suda iki kez yıkanılmaz. Adadaki gerçekleri görmezden gelerek hiçbir yere varılmaz" diyen Erdoğan, Güney Kıbrıs yönetimini eleştirerek, "Adanın güneyinde şımarık bir zihniyet var" ifadesini kullandı.

kibris-erdogan.jpg

'Kıbrıs Türkü’nün yalnız olmadığını gösterdik'

Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı’nın ne için yapıldığını ve Türkiye’nin bu kararı neden aldığını hatırlatarak, "Bugün tıpkı yarım asır önce olduğu gibi yine tek yüreğiz, tek bileğiz, sırt sırtayız. İktidar ve muhalefet olarak burada olmamız Kıbrıs’a verdiğimiz önemin göstergesidir" dedi.

Kıbrıs Türk halkının 1963-1974 yılları arasında adanın yüzde 3’lük bir kısmına hapsedildiğini, kan, gözyaşı ve zulümle dolu bir dönem yaşadığını belirten Erdoğan, "Kıbrıs Türkü’ne yönelik insanlık dışı saldırılar zirveye ulaşmıştı. Kahraman Mehmetçik, Kıbrıs Türkü’nün istiklaline vurulmak istenen hançeri sökmek üzere tarihi bir adım attı" şeklinde konuştu.

erdogan-kiris.jpg

'Türk tarafı eşit olarak masaya oturmalı'

Erdoğan, bugüne kadar çözümü samimiyetle isteyen tarafın Kıbrıs Türkü ve Türkiye olduğunu belirterek, "Türk tarafı, Rumlarla eşit olarak masaya oturmalı. Biz müzakereye, görüşmeye, Kıbrıs’ta kalıcı barışı ve çözümü sağlamaya hazırız. Çözüm yolunda uzatılan hiçbir eli havada bırakmayız" ifadelerini kullandı.

'Adanın garantör ülkeleri beraber ziyaret etsin'

Erdoğan, adanın garantör ülkelerinin liderlerinin her iki devleti beraberce ziyaret edecekleri günleri görmek istediklerini belirterek, "Adanın güneyinde şımarık bir zihniyet var. Kıbrıs’ta federal bir çözümün mümkün olmadığına inanıyoruz" dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs’ta kalıcı barış ve çözüm sağlama yolundaki kararlılıklarını bir kez daha vurguladı.(Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem