Erdoğan'dan öğrenci yurdu açıklaması: İhtiyaçlara cevap verebilir haldeyiz, talep yok

Erdoğan'dan öğrenci yurdu açıklaması: İhtiyaçlara cevap verebilir haldeyiz, talep yok
Cumhurbaşkanı Erdoğan, akademik yıl açılışında "Mevcut yüksek öğretim yurtları ihtiyaçlara cevap veremiyor" diye bağırıp durdular. 850 bin öğrenci kapasiteli yurtlarımız var. İhtiyaçlara cevap verebilir haldeyiz, talep yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni'nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 50-60 yılın en yüksek seviyelerine ulaşan enflasyon rakamlarının, batılı ülkelerde yaşayanlar dahil herkesi zorladığını dile getirerek şöyle dedi:

"Yaklaşan kış mevsimiyle beraber bu ülkelerde enerji ve gıda güvenliği konusundaki endişeler giderek tırmanıyor. Nitekim son Prag Zirvesi'nde tüm liderlerden bunu dinledim. Hepsi "Bu kışı nasıl atlatacağız', "Bu kışı nasıl geçireceğiz" hep bunu anlatıyorlardı. "Bizim böyle bir sorunumuz yok" dedim. Liderler sadece anı düşünüyorlar ama bir diğer tarafta Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmeleri maalesef aklıselim ile değerlendirmiyorlardı.

Ekonomisi zayıf, üretim kapasitesi sınırlı, sosyal barışını tam manasıyla sağlayamamış, siyasi bakımdan müdahalelere açık kırılgan devletler bu sancılı dönemi yönetmekte daha fazla zorlanıyor. Her ne kadar Rusya-Ukrayna savaşıyla gündemin gerisine düşmüş olsa da önümüzdeki dönemde dünyada köklü siyasi değişimlerin yaşanması kaçınılmazdır" diye konuştu.

'ASIL ÖZGÜRLÜK BUDUR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başörtüsü konusuna da değinerek şunları söyledi:

"Kılık kıyafet baskılarından ideolojik kavgalara kadar pek çok sorun vardı ülkemizde. Benim polisimi, kızlarımızın ağzını kapatmak ve okula sokmamak gibi uygulamalara tabi tuttular. Benim kızlarım imam hatipte okudu ama ben kızımı ne yazık ki imam hatipten almak durumunda kaldım. Bir arkadaşımın müdür olduğu imam hatibe farklı bir şehre göndermek durumunda kaldım. Hocalarımızın arasında başörtülüler var, öğrencilerimiz arasında da var. Asıl özgürlük budur beyler.

Diyorlar ki "Hak ve özgürlük'. Tekme tokat dışarı attınız. Kendi genel başkan yardımcın ikna odalarında yavrularımızın başörtülerini çıkararak aldılar. Bunları gördük. Harçları kim kaldırdı? Biz kaldırdık. "Mevcut yüksek öğretim yurtları ihtiyaçlara cevap veremiyor" diye bağırıp durdular. 850 bin öğrenci kapasiteli yurtlarımız var. İhtiyaçlara cevap verebilir haldeyiz, talep yok.

'EĞER SAMİMİYSEN GEL, DEĞİŞİKLİĞİ YAPALIM'

Anayasa değişikliği teklifimizde bu temel hak özgürlüğünü anayasal güvence altına alma teklifimizi getireceğiz. Hadi bakalım çünkü yasal düzenlemeye ihtiyaç yok ki. Yasal düzenlemeye şu an ihtiyaç yokken çıktı, "Yasal düzenleme yapalım" dedi. Yasal düzenlemeye ihtiyaç yok. Senin yanında hiç hukukçu yok mu? Bu işler aşıldı artık.

Şimdi burada yapılması gereken bir şey var. Eğer samimiysen eğer dürüstsen gel, anayasa değişikliğini yapalım ve bunu tamamen masadan kaldıralım. Bugünkü toplantımızda adalet bakanımız yaptıkları çalışmayı bizlere sunacaklar. Bir taraftan üniversite harçlarını kaldırdık. Sürekli provokasyon meselesi yapılan bu meseleyi kökünden çözdük. Göreve geldiğimizde burs kredi 45 liracıktı. Ne utanılacak rakamlar. Bunlarla devraldık ama şimdi bursu 850 liraya çıkardık. Nerelerden nereye. Doktorayı asgari ücrete çıkardık. Buralara, bunları yükselttik" dedi. (DHA)

Gündem