Erdoğan'dan seçim sonuçlarına ilişkin ilk açıklama: 31 Mart bizim için bir bitiş değil aslında bir dönüm noktasıdır

Erdoğan'dan seçim sonuçlarına ilişkin ilk açıklama: 31 Mart bizim için bir bitiş değil aslında bir dönüm noktasıdır
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genel Merkezi'nde seçim balkon konuşması yaptı: "31 Mart bizim için bir bitiş değil aslında bir dönüm noktasıdır. Türk milleti yine sandığı vesile kılarak mesajlarını siyasetçilere ulaştırmıştır."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genel Merkezi'nde seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Ramazan-ı Şerif'i idrak ediyoruz, sizlerle birlikte bütün Müslümanların ramazanını tebrik ediyorum. Bu mübarek günleri bombalar altında geçiren Gazze halkına kardeşlerim.

Kardeşlerim, 31 Mart seçimlerini demokrasiye yakışır bir olgunlukla hamdolsun tamamladık. Münferit bazı vakalar haricinde müessif hiçbir hadise yaşanmadı.

Doğu ve Güneydoğu'da vatandaşlarımızın bölücü örgütün kölelerinin vatandaşlarına baskılarına şahit olduk. Ancak emniyetin yerinde müdahalesi ile ciddi bir sorun çıkmadı.

Türk demokrasisi rüştünü bir kez daha ispat etmiş oldu.

Öncelikle bir hususu ifade edeyim: Seçimler demokrasilerin en kritik günleridir. Milletin iradesi sandıkta tecelli eder. Millet sözünü sandık yoluyla söyler. Millet siyasetçiye mesajını sandık vasıtasıyla iletir. Millet uyarısını ve takdirini sandık aracılığıyla ifade eder. Milletin kararını hiçbir baskıyla yönlendirilmeyeceği sandıkta ortaya çıkması, demokrasi için başlı başına büyük bir kazançtır.

"Bu seçimin galibi demokrasidir"

Mesajların siyasetçilere ulaştırılmıştır. Bu seçimin galibi demokrasidir, milli iradedir. Hangi siyasi görüşe sahip olursa olsun 85 milyonun tamamı seçim maratonunda kazanan adaylardan önce Türkiye, milletimiz olmuştur. Uğruna ağır bedeller ödediğimiz demokrasimiz olmuştur.

Cumhur İttifakına oy verenlerle birlikte oy kullanan herkes kazanmıştır.

Burada siyasi parti fark etmeksizin iradesini sandığa yansıtan bütün vatandaşlara teşekkür ediyorum.

Gecenin bu saatte sandık kurullarında görevlerini yaparak buraya gelen kardeşlerime ayrıca şükranlarımı ifade ediyorum.

Belki şimdi sahura kadar evde dertleşeceksiniz, hasbihal edeceksiniz. Seçim sonuçlarının ülkemize, milletimize, şehirlerimize, mahallelerimize ve köylerimize hayırlı olmasını diliyorum.

31 Mart seçimleri son 22 yılda girdiğimiz 18. sandık imtihanımız oldu. Hep başardık, başararak geldik. Evelallah, bundan sonra da başararak yola devam edeceğiz.

Ben sizlere inanıyorum. Bu yolda sizlerle inşallah bizler yine kazanarak devam edeceğiz. 14-28 Mayıs'taki seçimlerden 9 ay sonra yerel seçimde istediğimiz neticeyi alamadık. AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak bu seçim sınavına da yoğun bir şekilde hazırlandık. Seçim takvimi işlemeye başladığından itibaren sahadaydık. Uyum içerisinde olağanüstü özveriyle çalıştık.

Şahsım 2 ay içinde 52 farklı şehrimizi ziyaret ettim, mitingler yaptım, halkımla bütünleştim, kucaklaştım. Netice böyle oldu. Her olayda bir hayır vardır, öyle diyor büyüklerimiz. Toplumumuzun çeşitli kesimleriyle buluştuk. Buradan bizi muhabbetle bağrına basan tüm illerimize teşekkür ediyorum.

Cumhur İttifakı'nda beraber hareket ettiğimiz MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, MHP'li kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum. İttifakımıza desteğini beyan eden diğer siyasi parti genel başkanlarına minnettarlığımı ifade ediyorum.

Büyük ve güçlü Türkiye ile davamızın tüm emektarlarından Rabbim razı olsun.

Biz siyasi hayatımız boyunca milletimizle yol yürüyen bir kadroyuz.

Kardeşlerim, bugüne kadar sağduyunun, sabrın ve vakarın yanında olduk. Her zaman demokrasinin, sandığın yanında olduk. Milletin muazzez iradesinin üstünde hiçbir güç tanımıyoruz. Şimdiye kadar milletin takdirini baş tacı etmekten, milletin iradesine boyun eğmekten geri durmadık. Bugün de milletimiz tarafından seçilen belediye başkanlarını, belediye meclis üyelerini, muhtarları ve azaları ayrı ayrı kutluyorum. Görev süreleri boyunca atalete kapılmadan, temsil ettikleri şehrin ve sakinlerinin taleplerini yerine getireceklerine bütün kalbimle inanıyorum. Biz de hükümet olarak milletimizin oyuyla seçilmiş bütün yerel yöneticilerin şehirlerinin hayrına yapacakları işleri desteklemeye devam edeceğiz.

"Biz de partimizin organlarında seçimin sonuçlarına özeleştiri yapacağız"

Millet kararını vermiştir. YSK önümüzdeki günlerde kesin sonuçları açıklayacaktır. Her parti kendi bünyesinde seçim sonuçlarını analiz edecektir. Biz de partimizin organlarında seçimin sonuçlarına özeleştiri yapacağız. Sandık sonuçları bize ülke genelinde irtifa kaybı yaşadığımızı gösteriyor. Yerel bazda yaşanan bu gerilemenin sebeplerini masaya yatıracağız. Geriye düştüğümüz her yerde eksikleri iyi tespit edip gerekli müdahalede bulunacağız.

Unutmayın, kaderin üstünde bir kader vardır. Milletimizin teveccühüne mazhar olduğumuzu yerlerde ubg üveni boşa çıkarmamak için her zamandan fazla çalışacağız. Milletimizin kararına hürmetsizlik etmeyeceğiz, milletle inatlaşmaktan milletin takdirini sorgulamaktan yine uzak duracağız. Milletin sandıkta verdiği mesajları en objektif biçimde akıl ve vicdan terazimizde tartarak gerekli adımları mutlaka atacağız. Bunun için önümüzde 4-4.5 yıl var. Eksikliklerimizi tamamlayacağız, yanlışları düzelteceğiz. Bir sonraki seçime kadar hataları teşrih ettiğimiz kapsamlı bir muhasebe zemini oluşturacağız.

"Ekonomi programının olumlu sonuçlarını görmeye başlayacağız"

Geçen sene bu zamanlar başlayan genel ve yerel seçim maratonu tamamlanmıştır. On bir yıldır ülkemizi yoran seçim defterinin kapanması büyük bir kazançtır. Türkiye'nin önünde hazır değerinde 4 yıldan fazla bir zaman vardır. Bu zamanı çok iyi değerlendirmemiz gerekir. İktidardaki 21. yılını tamamlamış bir siyasi parti olarak hem hükümette hem de yerel yönetimlerde mesuliyetlerimizin farkındayız. Deprem ve ekonomi başta olmak üzere ülkenin acil meselelerine daha fazla eğileceğiz. Ekonomi Ortalama Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planını bugüne kadar kararlılıkla uyguladık. Ülkemize bedel ödetecek olan, berdel ödetecek populist adımlardan uzak durduk. Uyguladığımız ekonomi programının olumlu sonuçlarını yılın ikinci yarısında görmeye başlayacağız. Herkes kendi asıl gündemine odaklanabilecektir. Başarılı operasyonlarımız sayesinde iyice köşeye sıkıştırdığımız bölücü terör örgütüne ölümcül darbeyi bir kez daha indireceğiz. Güney sınırlarımızda bir terör yuvasının kurulmasına izin vermeyeceğiz. FETÖ'nün son kalıntılarını temizlemekte kararlıyız. Seçim sürecinin geri plana ittiği konuları süratle programımıza alarak gerekli adımları atacağız. Türkiye'nin anahtar sorununu sağlamlaştıracak hamleleri devam ettireceğiz. (Kısa Dalga)

Gündem