Erdoğan'dan uzay yolculuğu paylaşımı: Türkiye Yüzyılı'na insanlı uzay göreviyle adım atıyoruz

Erdoğan'dan uzay yolculuğu paylaşımı: Türkiye Yüzyılı'na insanlı uzay göreviyle adım atıyoruz
SpaceX'e ait Alper Gezeravcı'nın da içinde yer aldığı Falcon 9'un Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlatıldı. Fırlatmadan bir süre önce Erdoğan video yayınlayarak tarihi bir ana şahitlik edildiğini söyledi.

SpaceX, aralarında Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da aralarında bulunduğu mürettebatın Florida'daki 39A nolu pad'e vardığını ve kapsülün kapağının kapatıldığını açıkladı.

Sosyal medyadan yapılan açıklamada, Falcon 9 fırlatıldı.

Paylaşımlarda "Mürettebatın koltukları değiştirildi, elbise sızıntı kontrolleri tamamlandı ve iletişim kontrolü tamamlandı. Bu, görevi başlatan Falcon 9 birinci aşama güçlendiricinin beşinci uçuşu ve Dragon uzay aracının üçüncü uçuşu olacak" ifadeleri kullanıldı.

Gezeravcı'nın fotoğrafını da paylaşan SpaceX, Falcon 9'un Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlatılmasına iki saatten az süre kaldığını bildirmişti.

AKP, 17 Ocak'ta uzaya 55 milyon dolar karşılığında satın alınmış bir biletle turistik bir uzay seyahatine pilot göndermiş oldu.

Erdoğan'dan videolu mesaj

Erdoğan 55 milyonluk bu uzay seyahatini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Türkiye Yüzyılı'na adım atmak" olarak propaganda etti.

Erdoğan sosyal medya hesabından bir video yayınlayarak Gezeravcı'nın uzay yolculuğu ile birlikte Milli Uzay Programı hedeflerinden birini daha gerçekleştirdiklerini söyledi.

'Türkiye Yüzyılı'na adım atıyoruz'

Erdoğan video mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Aziz milletim. Hep birlikte tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Ortak gururumuzun zirveye yükseldiği zamanlardan birini yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci asrına, Türkiye Yüzyılı'na ilk kez gerçekleştirdiğimiz insanlı uzay göreviyle adım atıyoruz. Bilim tarihine eşsiz katkılar sunmuş bir medeniyetin varisleri olarak, tarihte taşıdığımız misyonu yeniden icra etmek adına çok değerli, yeni bir başlangıç yapıyoruz. Gözlerindeki parıltıyla ufka bakan gençlerimize, hayalleri dünyaya sığmayan çocuklarımıza ilham kaynağı olmak adına ilk kez bir vatandaşımızı uzaya gönderiyoruz.

Yıllarca Türk Hava Kuvvetlerimize jet pilotu olarak kahramanca hizmet eden Alper Gezeravcı, uzun süren hazırlıkların ve eğitimlerin ardından bugün Uluslararası Uzay İstasyonuna yolculuğa çıkıyor. 2021 yılında dünyaya ilan ettiğimiz Milli Uzay Programımızdaki hedeflerimizden birini daha böylece gerçeğe dönüştürüyoruz.

Uluslarası Uzay İstasyonunda 14 gün boyunca sürecek Türk Uzay Bilimi misyonu kapsamında bilim insanlarımızın hazırlıklarını yaptığı 13 deney gerçekleştirilecek. Astronomi, tıp, genetik, malzeme bilimi gibi alanlarda bilimsel çalışmalar yapılacak. Bu çalışmaların şimdiden ülkemize ve bilim insanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Rabbim bahtımızı açık etsin. Kalın sağlıcakla."

Parasıyla uzay

apler-gezeravci.jpg

Türkiye’nin ilk ‘uzay insanı’ Türk Hava Kuvvetleri pilotu Albay Alper Gezeravcı, Axiom Space’in, Uluslararası Uzay İstasyonu'na göndereceği “Axiom Mission 3 (Ax-3)” görevi için 4 kişiden oluşan mürettebat yer alıyor. Gezeravcı’nın birlikte görev alacağı kişiler, şirketin çalışanı olan Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt olarak belirlendi.

Axiom Space, dünyanın ilk ticari uzay istasyonunu kurma hedefiyle 2016 yılında kurulan bir şirket. Uçuşları Elon Musk’a ait SpaceX şirketi imalatı Falcon9 roketiyle gerçekleştiriyor. Ticari firma Ax-3'ten önceki uçuşlarında aralarında İsrailli savaş pilotlarından emlak partonlarına parasını veren 'uzay turistleri'ne yolculuk imkanı tanımıştı. (Kısa Dalga)

Gündem