Erdoğan'ın ABD ziyaretine ilişkin Ankara Büyükelçisi Flake'ten teyit: Resmi açıklama yapılacak

Erdoğan'ın ABD ziyaretine ilişkin Ankara Büyükelçisi Flake'ten teyit: Resmi açıklama yapılacak
Erdoğan'ın ABD ziyareti ile ilgili iddialar sürerken ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, ziyarete ilişkin resmi açıklamanın kısa süre içinde yapılmasının beklendiğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, bugün İstanbul’da bir otelde bir araya geldiği Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) heyetine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşmenin hazırlıklarının sürdüğü bilgisini teyit etti.

T24'ten Cansu Çamlıbel'in haberine göre, Büyükelçi Flake, heyete Erdoğan’ın ABD ziyaretiyle ilgili resmi açıklamanın kısa süre içinde yapılmasının beklendiğini söyledi. Flake, Erdoğan’ın ziyaretiyle ilgili resmi açıklamanın henüz neden yapılmadığına ise şu şekilde açıklık getirdi: “Bir ziyaret öncesinde iki taraf önce bir tarih üzerinde anlaşır sonra hazırlıklar başlar. Ziyarete ilişkin resmi açıklama ise ziyarete yakın bir tarihte yapılır. Bu Türkiye’ye ya da Sayın Erdoğan’ın bu ziyaretine özgü bir durum değil, hep böyle yapılır.”

Ne olmuştu?

ABD yönetiminden, Erdoğan'ın iptal edildiği iddia edilen 9 Mayıs'taki ABD ziyaretine ilişkin dün bir açıklama gelmişti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby'ye ABD Başkanı Biden'la New York'a giderken uçakta, Erdoğan'ın Beyaz Saray ziyareti sorulmuştu. Kirby takvimde böyle bir programın olmadığını söylemişti.

Kirby, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin programlanmış bir şey yok. O nedenle bu konuda bir yorumum yok” demişti.

“Yaptığı görüşmeler konusunda konuşma işini Erdoğan’a bırakacağını” kaydeden Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı, “Hamas’a, kim olduklarına ve neyi temsil ettiklerine ilişkin tutumumuz konusunda çok net olduk. Bu konuyu burada bırakıyorum” demişti.

Erdoğan ile Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye geçen cumartesi günü basına kapalı bir görüşme gerçekleştirmişti.

İddiaların ve tartışmaların ardından Erdoğan bugün katıldığı Parlamenterler Arası Kudüs Platformu 5. Konferansı'nda "Biz işgalcilere karşı vatanlarını savunan Hamaslı kardeşlerimizin Filistin'in Kuvayi Milliyesi olarak görmeye devam edeceğiz" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem