Erdoğan'ın asgari ücret açıklamalarına CHP'li Özel'den tepki gecikmedi

Erdoğan'ın asgari ücret açıklamalarına CHP'li Özel'den tepki gecikmedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Asgari ücreti yarın açıklayıp, yoluna koyacağız” sözlerine; CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Beyefendinin işgal etmediği tek koltuk, Asgari Ücret Tespit Komisyonu başkanlığıydı. O zaman ne gerek var komisyona? Dalga mı geçiyorsunuz?” diyerek tepki gösterdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun dün 3’üncüsünü gerçekleştirdiği toplantının ardından gözler komisyona çevrilmişti. Komisyonun çalışmalarını tamamlayıp 2023 yılı asgari ücret rakamını açıklaması beklenirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücrete yönelik açıklamalarda bulunmuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in bugün AKP'nin grup toplantısında yeni müzakere tarihinin belli olmadığını söylemesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Büyük ihtimalle yarın asgari ücret konusunu da bakanımla bugün görüşmeleri yapmak suretiyle inşallah açıklayıp onu da yoluna koymuş olacağız" açıklaması CHP’li Özgür Özel tarafından sert sözlerle eleştirildi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Asgari ücreti yarın açıklayıp, yoluna koyacağız” sözlerine karşılık “Recep Tayyip Erdoğan açısından tarihi bir adım, son eksiğini tamamladı. Beyefendinin işgal etmediği tek koltuk, Asgari Ücret Tespit Komisyonu başkanlığıydı. O zaman ne gerek var komisyona? Dalga mı geçiyorsunuz?” tepkisini verdi.

"Beyefendinin işgal etmediği tek koltuk, Asgari Ücret Tespit Komisyonu başkanlığıydı"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in TBMM’de düzenlediği basın toplantısındaki gündem maddelerinden biri olan konuya yönelik açıklamalarının tamamı ise şöyle:

“Asgari ücret meselesi şöyle bir yere oturdu; Recep Tayyip Erdoğan açısından tarihi bir adım, son eksiğini tamamladı. Beyefendinin işgal etmediği tek koltuk, Asgari Ücret Tespit Komisyonu başkanlığıydı. Bundan önce biliyorsunuz, bağımsız karar vermesi, 5 yıllığına seçilmesi ve özerk olması gereken Merkez Bankası başkanını görevden aldı, fiilen kendisi Merkez Bankası başkanı. O söyleyince faizler iniyor, dediği kadar iniyor, indirmeyenin tepesine biniyor; koltuktan indiriyor. En son Asgari Ücret Tespit Komisyonu başkanı olmuş, bırakın ben açıklayacağım diyor. O zaman ne gerek var komisyona? Dalga mı geçiyorsunuz? Asgari Ücret Tespit Komisyonu bir öneri de bulunur, sen de ona göre bir açıklama yaparsın. Daha fazlasını yaparsan da bundan seni destekleyenler de mutluluk duyar. Öyle bir şey yapmış ki Asgari Ücret Komisyonu çalışıyor, kararını beyefendi açıklıyor. Böyle bir şey olmaz. Kuralsızlaşan, kurumsuzlaşan bir kurum var ortada. Bir komisyon var, onun yerine geçen tek adam var. İşlevsizleştirme…

'Asgari Ücret Komisyonu işlevsiz' vurgusu

Türk-İş Başkanı açlık sınırından bahsediyor, açlık sınırını kırmızı çizgi yapıyor. Gelen tepkiler üzerine ki bu tepkiler, geliştirici ve kendisini destekleyici, cesaretlendirici tepkiler. Kimse yıkıcı bir şey yapmadı Türk-İş’e ama ‘açlık sınırını konuşma kardeşim, yukarıyı koy talebini’ dedi. Asgari ücret, Türkiye’de sadece asgari ücret değil; neredeyse ortalama, temel ücret. Ücretlilerin yüzde 65’inin aldığı asgari ücret, tüm ücretleri etkiliyor. Böyle olunca dün Türk-İş başkanı hepimizin gayretleri ile nihayet 9 bin lira gibi bir rakam açıkladı; bu da bir adım ama Asgari Ücret Komisyonu’nu bu kadar işlevsizleştirmenin böylesine tuhaf sonuçları oluyor.

"10 bin 128 lira olarak hesapladık"

Biz kendi pozisyonumuzu tekrar edelim, asgari ücrete bir zam yapılacaksa bu ilk 6 ayda verilen zammın içermediği enflasyon farkını, enflasyonun altında çok altında zam alındı oradaki mağduriyet giderilmeli; ikinci altı aydaki enflasyonu vermeli; gelecek yıllara yönelik yaptığımız göre yaptığımız enflasyon tahmini doğrultusunda bir zam içermeli; son çeyreğin büyüme payından hakkını almalı… 10 bin 128 lira olarak hesapladık." (ANKA)

Politika