Erdoğan'ın 'Hatay depremi' itirafına tepki yağıyor: Ülkem adına utanç verici

Erdoğan'ın Hatay 'da söylediği "Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı" sözleri tartışılmaya devam ediyor... Sanatçılar oyuncular, yazar ve şairler, siyasetçiler bu sözlere tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen kent olan Hatay'da yaptığı konuşma hem tartışma yarattı, hem de tepki çekti.

Erdoğan, Antakya Spor Salonu'nda düzenlenen Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Hatay İlçe Belediye Başkan Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı" dedi.

Erdoğan'ın Hatay'a yardım etmediklerini gösteren itiraf niteliğindeki bu sözleri siyasilerden, sanatçılara, toplumun bir çok kesiminden tepki aldı...

Tepkilerden bazıları şöyle:

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay: 14 Mayıs seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili seçilen ancak geçen hafta milletvekilliği düşürülen Can Atalay, Erdoğan'ın sözleri için, "Ülkem adına utanç verici" dedi.


CHP Eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Hatay’ı SEN mahzun bıraktın, garip bıraktın. Sen kimi tehdit ediyorsun? Yedi düvele boyun eğmemiş bu millet senden mi korkacak! Sanma ki tehditle, şantajla, korkuyla bu millet sana boyun eğer. Bizim Can'ımız Hatay’da. Unutma "Zulüm ile abad OLUNMAZ"

Oyuncu-Yönetmen Onur Saylak: Söyleyen mi, alkışlayan mı? Hangisi daha zalim…

Şair Nevzat Çelik: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi? Bak şu anda Hatay garip kaldı."
Okuyan, yazan ve bu yaşa gelen biri olarak ben böylesine korkunç bir itiraf duymadım!
Hatay'da on binlerce can öldü, iki milyona yakın insan hâlâ eve, ısınmaya, tuvalete, hijyene, yıkanmaya, ekmeğe... içme suyuna muhtaç!
Bu kadar da olmaz, olamaz diyorsun, oluyor!
İnanamadım!
Gecenin bu vakti kanım dondu!

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır: Toplumun en hassas olduğu noktadan, yakınlarını kaybeden milyonlar üzerinden tehdit ve şantaj ile siyaset yapılmaz! Bu, Erdoğan’ın “Hatay itirafıdır!” Yazık, ahlak ve vicdandan uzak bu siyaset utanç verici!

Gazeteci Bahadır Özgür: Erdoğan'ın Hatay konuşması, şu iki açıdan da korkunç mesajlar içeriyor:

  • 1- Kentsel dönüşüm; bir deprem tedbiri değil. İktisadi fırsatlarının yanında, kentin siyasi/toplumsal yapısını da değiştirme amacı güden, bir imar ve iskan politikası.
  • 2- Deprem; iktidar için artık doğal bir afet bile değil. Rejimin kurumsal olarak kalıcılaşması için en büyük politik fırsat olarak görülüyor.

Gazeteci Kemal Can: Erdoğan’ın Hatay’da söyledikleri, gaf ya da itiraf değil. Bu tavrından dolayı bir siyasi bedel ödemesi riski şöyle dursun, bunu söyleyerek avantaj yaratacağını hesaplıyor. Teşkilatına, yerel seçimde çokça tekrarlanması gereken temalardan birini işaret ediyor. (Kısa Dalga)

Gündem