Erdoğan'ın "Öcalan" açıklamasına HDP'den yanıt: "Mutlak tecridi kaldırın, birinci ağızdan duyalım”

Erdoğan'ın "Öcalan" açıklamasına HDP'den yanıt: "Mutlak tecridi kaldırın, birinci ağızdan duyalım”
Erdoğan'ın "Onu aslında Abdullah Öcalan'a sormak lazım. Öcalan'ın Demirtaş'ın oradan verdiği mesajlarından rahatsız olduğu bir gerçek" sözlerine HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç'tan yanıt: " Ağırlaştırılmış mutlak tecridi kaldırın, açın kapıyı ya bir avukat heyeti ya da HDP’nin de içinde yer alacağı bir siyasi heyet görüşsün, birinci ağızdan duyalım."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Öcalan’ın Demirtaş’ın verdiği mesajlardan rahatsız olduğuna" dair sözlerine HDP'den yanıt geldi. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Ağırlaştırılmış mutlak tecridi kaldırın, açın kapıyı ya bir avukat heyeti ya da HDP’nin de içinde yer alacağı bir siyasi heyet görüşsün, birinci ağızdan duyalım” çağrısı yaptı.

Gazete Duvar Ankara Temsilcisi Nergis Demirkaya'nın haberine göre  Oluç şunları söyledi: "
İmralı’da ağır bir tecrit sürüyor. Elimizde bilgi yok, ancak yorumlayabiliriz. Erdoğan son konuşmasında Öcalan’ı kast ederek, “kendisine sormak gerekir” dedi. Biz de tam bunu söylüyoruz: Ağırlaştırılmış mutlak tecridi kaldırın, açın kapıyı. Ya bir avukat heyeti ya da bizim de içinde yer alacağımız bir siyasi heyet görüşebilsin.

Türkiye politikasına, bölge politikasına dair neyse görüşü, söylemek isteği, eleştirisi, önerisi bunları birinci ağızdan duyalım. Ya da kendi el yazısı ile mektuptan okuyalım. Ama en doğrusu kendi ağzından duymaktır. “Kendisine sormak gerekir” dediği için bunu söylüyorum. Evet, kendisine sormak, görüşmek istiyoruz. Aksi takdirde İmralı'da durum, seçim için araçsallaştırılmış oluyor.

Kendisinden duymadığımız sürece güvenmediğimiz bir durumdur. Halk da güvenmez. Kürt sorunu ve İmralı’daki durumu bir seçim malzemesi haline getirerek kullanmak kabul edilebilir bir durum değil. Kimseye de bir faydası olmaz. Konunun tarafı olan kişi tecritte. Cevap hakkı, iletişim hakkı yok. Bunun doğru olmadığı kanaatindeyiz. Açın kapıları görüşmek istiyoruz.

Oluç, Kılıçdaroğlu’nun demokrasi gelecekse bunun yolu Diyarbakır'dan geçer” sözlerini de şöyle yorumladı: "Diyarbakır denilerek Kürt sorunu, Kürt sorununun demokratik barışçıl çözümü kastediliyorsa Kılıçdaroğlu doğru yere işaret etmiştir, ama bu laflar yetmiyor. Gerçekten adım atılması gerekiyor. Diyarbakır halkı da Kürt halkı da bu sözleri çok duydu."

"HDP’nin kapanması durumunda B planınız var mı?" sorusuna Oluç şu yanıtı verdi: "B-C-D planlarını yaptık. HDP kapatılırsa seçmenlerimizi asla seçeneksiz bırakmayacağız. Ne olacağını o gün geldiğinde konuşacağız. HDP’yi demokratik siyasetten tasfiye edip, yüzlerce kişiye siyaset yasağı getirerek bize büyük kaybettirmek istiyorlarsa -şu an görünen o-, o zaman biz de iktidara büyük kaybettireceğiz. Hangi kayıp daha büyük olur hep beraber görürüz."

HABERİN TAMAMI

Gündem