Eren Keskin: Garibe Gezer'in ölümüyle ilgili deliller kaçırılıyor

Eren Keskin: Garibe Gezer'in ölümüyle ilgili deliller kaçırılıyor
Garibe Gezer'in cezaevinde ölümünün şüpheli olduğunu söyleyen Eren Keskin, otopsinin avukatlar olmadan yapılmasının delillerin kaçırılması anlamına geldiğini belirtti.

Garibe Gezer, Kandıra 1 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki hücresinde 9 Aralık'ta ölü bulundu. Ölümünün şüpheli olduğunu belirten İHD Eş Genel Başkanı ve Gezer'in avukatı Eren Keskin "Avukatların otopsiye alınmaması demek delil kaçırılması demektir" dedi.

Mezopotamya Ajansı'ndan Esra Solin Dal'a konuşan Keskin, Gezer’in ölümünün cezaevinde yaşadığı hak ihlali ve hukuksuzluğun sonucu olduğunu söyledi. Gezer’in daha önce gardiyanların cinsel şiddet ve tecavüzüne uğradığını hatırlatan Keskin, “Garibe yaşadığı bu hukuksuzluk karşısında bir hukuk mücadelesi sürdürüyordu. Bu soruşturma devam ederken tekli hücrede tutulmaya başlandı. En son ablasıyla telefonda görüşmüş ve moralinin iyi olduğunu söylemiş. Yani Garibe Gezer’in intihar edip etmediğini henüz bilmiyoruz ama intihar etmiş bile olsa tek başına bir odada tutulması ve maruz kaldığı durum bile başlı başına intihara sürüklemeye götüren nedenlerdir” ifadelerini kullandı.

OTOPSİYE 'AVUKAT GİREMEZ' DİYE BİR HÜKÜM YOK

Gezer'in otopsisinin avukatları olmadan yapılmasının delillerin kaçırılması anlamını taşıdığını belirten Keskin, "90’larda bile şüpheli olaylarda biz avukatlar mutlaka otopsilere girerdik. Savcılar, avukatları beklerdi. Ama artık hiçbir şekilde avukatlar otopsilere giremiyor, bizden delil kaçırılıyor. Oysa bir yargının bir tarafıyız ayrıca yasada 'avukat giremez' diye hiçbir hüküm yoktur. Ama arkadaşlarımız yolda olmasına rağmen otopsi yapılıyor” diye konuştu. Gezer’in öldüğü tek hücreli odalarda acil butonunun kapalı olduğunu ve bunun nedenine dair bilgi alamadıklarını kaydeden Keskin, "Cezaevlerinde ne tür bir usulleri var bunları bilmek mümkün değil, her gün yeni bir şey öğreniyoruz. Bir insanı hücreye kapatıyorsanız eğer onu hiç kimsesiz bırakıyorsanız bir ölüm sessizliğinde mutlaka orda bir acil durum butonun çalışıyor olması gerekir. Garibe belki orada bir yardım istedi, bunu hiç kimse bilmiyor. O nedenle bunların hepsi büyük bir hukuksuzluğun sonuçlarıdır” dedi.

Eren Keskin, İHD ve ÖHD olarak sonuna kadar olayın takipçisi olacaklarını vurguladı.

Gündem