Erişim engeli getirilen Deutsche Welle'den açıklama

Erişim engeli getirilen Deutsche Welle'den açıklama
RTÜK'e lisans başvurusu yapmadığı için Türkiye'deki haberi sitesine erişim engeli getirilen Deutsche Welle: Türkiye'de lisanslı medya, RTÜK'ün uygunsuz olarak değerlendirdiği çevrimiçi içeriği silmekle yükümlü. Bu durum bağımsız bir medya kuruluşu için kabul edilemez.

Almanya'nın 32 dilde yayın yapan uluslararası medya kuruluşu Deutsche Welle (DW), Türkiye'deki haber sitesine erişim engeli getirilmesine karşı yasal yollara başvuracağını açıkladı. DW, erişim engeli kararının gerekçesi olan "lisans alma zorunluluğunun", "Türkiye hükümetinin editoryal içeriği sansürlemesini mümkün hale getireceğini" belirtti.

Türkiye'de medya denetiminden sorumlu Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), DW ve diğer uluslararası program sağlayıcıların Şubat 2022'de Türkiye'de lisans almasını talep etmişti. RTÜK, Amerika’nın Sesi (VOA), DW Türkçe ve Euronews Türkçe’ye lisans alması için üç gün süre tanıyacağını, aksi halde sitelere erişimin engelleneceğini bildirmişti. Lisans başvurusunda bulunmayan DW ile VOA'nın internet sitesine erişim dün engellenmişti..

DW Genel Müdürü Peter Limbourg, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Yaptığımız kapsamlı yazışmalarda ve ayrıca medya denetleme kurumu başkanıyla yaptığımız kişisel görüşmelerde DW'nin neden böyle bir lisans için başvuruda bulunamayacağını açıklamıştık. Örneğin, Türkiye'de lisanslı medya, RTÜK'ün uygunsuz olarak değerlendirdiği çevrimiçi içeriği silmekle yükümlü. Bu durum bağımsız bir medya kuruluşu için kabul edilemez. DW, şimdi uygulanan erişim engeline karşı yasal yollara başvuracak."

Kaynak:

Gündem