Zam korkusu ağır bastı: Erken rezervasyonda geçen yıla göre 3 kat artış

Zam korkusu ağır bastı: Erken rezervasyonda geçen yıla göre 3 kat artış
Enflasyon nedeniyle fiyatların daha da artacağını düşünen tatilciler, erken rezervasyonlara daha çok ilgi gösteriyor. Bu yılki erken rezervasyon sayısı, geçen yıla göre yüzde 300 arttı.

Türkiye’de paket tatil yapan yaklaşık 10 milyon yerli turist bulunuyor. Kasım ayında başlayan erken rezervasyon kampanyalarına yoğun talep var. Bu yaz, erken rezervasyonla tatil yapanların yüzde 50 artacağı öngörülüyor.

Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre erken rezervasyon fiyatlarında önceki yıla göre yüzde 60’a varan artışlar yaşanırken, sezonda en az 3 kat artış olacağı düşünülüyor. Şu an erken rezervasyonda 2 çocuklu 4 kişilik bir ailenin 5 yıldızlı otelde 5 gecelik tatili 8 bin TL’den başladığı belirtiliyor.

Ekonomim'den Selenay Yağcı'ya konuşan Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, erken rezervasyonun ilk dönem satışlarında geçtiğimiz yıla göre yüzde 300 artış yakaladıklarını söyledi.

Pandemiden bu yana yüksek yurtdışı satış grafiğini yakaladıklarını kaydeden Onaran, “Kampanya başladığı 1 Kasım’dan itibaren yoğun ilgi görüyor. 2019 rakamlarını yakaladık. Yurt içinde otel tatilinden daha ekonomik olan, seyahat severlerin deniz keyfi ve kültürel keşfi bir arada bulabileceği Ege-Akdeniz ile Likya turları yine popüler rotalar arasında” dedi.

'Gecelik ortalama 1000 lira'

Jolly yetkilileri ise şunları söyledi: “4 Kasım'da başlayan yaz erken rezervasyon kampanyamız kapsamında şu an için fiyatların geçen sezona göre yüzde 35-50 civarında arttığını söyleyebiliriz. Fiyatların yılbaşından sonra daha da artması bekleniyor. Kasımda başlayan yaz erken rezervasyon kampanyası kapsamında fiyatlar şu an için ekonomik bir otelde kişi başı gecelik ortalama 1000 TL iken, lüks bir otelde kişi başı gecelik ortalama 3 bin TL civarında seyrediyor. Ocak 2023 döneminde ciddi zam beklentisi olduğundan erken rezervasyonda hareketlilik söz konusu. Bu hareketliliğin aralık ayında da devam edeceğini bekliyoruz."

Tatil Sepeti Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz, “2021 yılı fiyatları ile 2022 fiyatları arasında, yüzde 50 - 60 artış görülüyor" dedi.

tatilbudur.com Operasyon ve Kontrattan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Çubuk, kasım ayından sezona kadar oluşan otel maliyet enflasyonunun yüzde 92 olarak ölçtüklerini ifade etti. (Kısa Dalga)

Ekonomi