Ermenistan - Azerbaycan sınırında gerilim tırmandı

Ermenistan - Azerbaycan sınırında gerilim tırmandı
Azerbaycan ve Ermenistan sınırında tırmanan gerginlikte Rusya devreye girdi. Moskova'nın arabulucuğunda tarafların ateşkes ilan ettiği belirtiliyor.

Dağlık Karabağ'daki savaşın sona ermesinden bir yıl sonra Azerbaycan ve Ermenistan sınırında tansiyon yeniden yükseldi. Ermeni yetkililer, Azerbaycan askerlerinin sınırda bir askerini öldürdüğünü, 12'sini de esir aldığını söylerken, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı da Ermeni güçlerini Vardenis bölgesindeki hedeflere ateş açmakla suçladı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı "geniş çaplı provakasyonları" bastırmak için askeri operasyonlar düzenlendiğini belirtti. Azerbaycan, çatışmada kayıp verip vermediklerine ilişkin bir açıklama yapmadı. 

Ermenistan Rusya'dan yardım istedi

Çatışmalar yaşanırken Ermenistan, Azerbaycan'a karşı toprak bütünlüğünü korumak için Rusya'dan yardım istedi. 

Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan, "Azerbaycan Ermenistan'ın toprak bütünlüğüne saldırdığı için Rusya'dan ülkelerimiz arasında 1987'de yapılan anlaşmaya istinaden Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü savunmasını istedik" açıklamasını yaptı. 

Ermenistan'ın yardım çağrısının ardından Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile sınırdaki durumu görüştüğünü açıkladı, ancak detay vermedi. 

Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun da Ermeni ve Azeri mevkidaşları ile birer görüşme gerçekleştirdiği ve ateşkes çağrısı yaptığı duyuruldu.

Ermenistan'dan ateşkes açıklaması 

Ermenistan Savunma Bakanlığından da daha sonra ateşkes sağlandığı açıklaması geldi. Bakanlığın açıklamasında "Rus tarafının arabuluculuğunda Ermenistan'ın doğu sınırında 18.30'dan itibaren ateşkes sağlanmıştır. Durum nispeten stabilize oldu" denildi. 

AB'den çağrı

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de yaşanan gerginlikle ilgili Ermenistan ve Azerbaycan liderlerini uyararak "tam bir ateşkes" çağrısında bulundu. 

Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüştüğünü belirten Michel, "acil olarak tansiyonun düşürülmesini istediğini" kaydetti. Michel, "AB müreffeh ve istikrarlı bir Güney Kafkasya için gerilimlerin üstesinden gelebilen ortaklarıyla çalışmaya kararlıdır" ifadelerini kullandı.

Dağlık Karabağ savaşı

Azerbaycan ve Ermenistan arasında geçen yıl meydana gelen ve 44 gün süren Dağlık Karabağ savaşında en az 6 bin 500 kişi yaşamını yitirmişti. Azerbaycan, bu savaşta Ermeni güçlerini Dağlık Karabağ ve çevresinde 1990'lı yıllardan beri kontrol ettiği topraklardan çıkarmıştı. Azerbaycan'ın Türkiye'den de askeri destek aldığı savaş, Rusya'nın arabuluculuğunda sağlanan ateşkesle son bulmuştu. Ancak bölgede tansiyon düşmedi.

Reuters,dpa/SSB, HS

© Deutsche Welle Türkçe

Dünya