Eros’u öldüren Keloğlan'a iyi hâl indirimine itiraz kabul edildi

Eros’u öldüren Keloğlan'a iyi hâl indirimine itiraz kabul edildi
İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi’nin Eros adlı kediye işkence ederek öldüren İbrahim Keloğlan ile ilgili bir üst mahkeme olan Küçükçekmece 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptığı itiraz kabul edildi.

Başakşehir'de yılbaşı gecesi, apartman sakinlerinin baktığı Eros adlı kediyi asansörde sıkıştırıp defalarca tekmeleyip ezerek öldüren İbrahim Keloğlan hakkında mahkeme, pişmanlık gösteren davranışları nedeniyle indirim uygulandığı bildirildi.

İyi hal indirimi uygulanmıştı

Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi 8 Şubat 2024 tarihindeki duruşmada, sanık İbrahim Keloğlan hakkında "Evcil Hayvanı Kasten Öldürme" suçundan Hayvanları koruma Kanunun 28/ A-2 maddesi hükmü uyarınca önce 1 yıl 6 ay hapis cezası vermişti. Cezanın sanığın geleceği üzerindeki olası etkilerini dikkate alan mahkeme, cezayı 1 yıl 3 ay hapis cezasına indirmişti. Mahkeme, Keloğlan'a iyi hal indirimi uygulayarak, hükmün açıklanmasını geri bırakıp sanığın tahliyesine hükmetmişti.

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi ise bu kararın ardından bir üst mahkemeye, Küçükçekmece 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu.

İtirazda, “Sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesi bu tür fiillere eğilimi olan kişileri cesaretlendirebileceği gibi bireylerin bu kapsamda devlete ve adalet mekanizmalarına olan güvenlerini de zedeleyeceği açıktır” ifadeleri yer aldı.

İtiraz kabul edildi

Küçükçekmece 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 08 Şubat 2024’te verdiği kararın kaldırılmasına ve dosyanın mahkemeye iadesine karar verdi.

Böylece, avukatların ve savcının sanık İbrahim Keloğlan hakkındaki iyi hâl indirimine yönelik itirazları kabul edilmiş oldu.

Bakan Tunç: Her canlının yaşam hakkı kutsaldır

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da sosyal medya hesabı X'ten itirazın kabul edildiğine dair şunları bildirdi:

"İstanbul Başakşehir’de Eros isimli kedinin canice öldürülmesi nedeniyle açılan kamu davasında sanık hakkında verilen hapis cezası hükmünün açıklanmasının geriye bırakılması kararına karşı Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan itiraz Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilerek karar kaldırılmıştır. Dava mahkemesince yeniden görülecektir.

Her canlının yaşam hakkı kutsaldır. Can dostlarımıza yönelik her türlü kötü davranışın karşısında olmaya devam edeceğiz."

Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçesi

Küçükçekmece 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ilk derece mahkemesinin kararını kaldırma gerekçesi şöyle:

“Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararları ve 7332 Sayılı Kanun’un genel gerekçesinde vurgulanan hayvanların korunması için caydırıcı cezai yaptırımlara ihtiyaç olduğu şeklindeki amaç doğrultusunda konu ele alındığında, işlenen suç ile verilen cezalar arasında orantısızlık olması ya da hiç ceza verilmemesi durumunda bu tür eylemlerin önlenmesini sağlayabilecek caydırıcı bir etki ortaya koymaktan oldukça uzak kalınacağı, sanığın gerçekleştirdiği eylemin niteliği ve ağırlığı dikkate alındığında sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesi cezadan muaf tutulması sonucunu doğuracağı gibi, ulaşılan bu sonucun bu tür olaylara karışan kişilere hoşgörü ile yaklaşıldığı izlenimi uyandıracağı ve bu tür fiillere eğilimi olan kişileri cesaretlendirebileceği gibi bireylerin bu kapsamda devlete ve adalet mekanizmalarına olan güvenlerini de zedeleyeceği açıktır.

Bu kapsamda sanığın gerçekleştirdiği eylemin niteliği ve ağırlığı dikkate alındığında sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesi cezadan muaf tutulması sonucunu doğuracağından usul ve yasaya aykırı görülerek itirazın kabulüne karar vermek gerekmiştir." (Kısa Dalga)

Gündem