Esad, Erdoğan ile görüşme şartlarını yineledi: Suriye'den çekilmesi ve teröre desteği kesmesi

Esad, Erdoğan ile görüşme şartlarını yineledi: Suriye'den çekilmesi ve teröre desteği kesmesi
Suriye lideri Beşar Esad, Erdoğan ile Türk askerlerinin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi koşuluyla görüşmeye hazır olduğunu bildirdi.

Suriye lideri Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeye hazır olduğunu belirterek, ancak bunun için Türk askerinin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şartını yineledi.

Euronews'te yer alan habere göre, Rus medyasına konuşan Suriye Devlet Başkanı'nın açıklamaları, Moskova'nın Ankara ile Şam'ı barıştırmaya çalıştığı bir dönemde, Putin ile Esad arasında yapılan görüşmeden bir gün sonra geldi.

Rusya, Türkiye, Suriye ve İran'dan diplomatların bu hafta Moskova'da bir araya gelerek olası bir başkanlık zirvesi öncesinde dışişleri bakanları arasında bir toplantı hazırlığı yapmaları bekleniyor.

“Ankara terörizme verdiği desteği kesmeli”

Suriye lideri Beşar Esad, Putin'le görüşmesinden bir gün sonra Rus ajansı Novosti'ye verdiği röportajda Erdoğan ile Türk askerlerinin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi koşuluyla görüşmeye hazır olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin, Şam rejimine muhalif gruplara verdiği desteğe atıfta bulunarak, Ankara'nın "terörizme verdiği tüm desteği kesmesi" gerektiğini söyleyen Esad, "Erdoğan'la görüşmenin gerçekleşebileceği tek durum budur" dedi.

Esad, "Suriye'deki savaşın nihai bir sonuca ulaşmasını sağlamayacaksa böyle bir görüşmenin ne anlamı var ve neden düzenleniyor?" diye sordu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Ocak ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev ile görüşmesinde de Erdoğan ile görüşme konusunda benzer ifadeler kullanmıştı.

Esad'ın dün Putin'le yaptığı görüşme sonrasında açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Şam ve Ankara arasındaki ilişkilerin masaya yatırıldığını teyit etmiş ve iki ülkenin "barıştırılmasına" yönelik Moskova’nın girişimlerine atıfta bulunmuştu.

Erdoğan, ‘Gelişmelere göre liderler olarak bir araya geleceğiz’ demişti

Türkiye ile Suriye arasında 11 yıl sonra başlayan istihbarat görüşmelerinin ardından, iki ülkenin savunma bakanları geçen yıl 28 Aralık’ta Rus mevkidaşlarının da katılımıyla Moskova'da bir araya gelmişti.

Bu görüşmenin ardından, dışişleri bakanları düzeyinde üçlü bir toplantı planlanmış, ancak deprem felaketinin de yaşanmasıyla bu toplantı yapılamamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye ile bakanlık düzeyinde temasların başlamasının ardından yaptığı açıklamada, "Gelişmelere göre liderler olarak bir araya geleceğiz" demişti. (Kısa Dalga)

Dünya