Eşcinselliğin suç olduğu ülkede Devlet Başkanı'nın kızından paylaşım

Eşcinselliğin suç olduğu ülkede Devlet Başkanı'nın kızından paylaşım
26 yaşındaki Brenda Biya, Instagram paylaşımında Brezilyalı model Layyons Valença'yı kucaklarken görülüyor.

Kısa Dalga - Eşcinsel ilişkilerin suç sayıldığı Kamerun’da Devlet Başkanı'nın kızı, başka bir kadınla öpüştüğü bir fotoğrafı paylaştı.

BBC Afrika’nın haberine göre Paylaşıma "Senin için çıldırıyorum ve dünyanın bilmesini istiyorum" diye yazan Biya, kalp emojisi de ekledi.

Biya’nın 91 yaşındaki babası Paul Biya, 1982 yılında Kamerun'un cumhurbaşkanı oldu ve Afrika'nın en uzun süre iktidarda kalan liderlerinden biri.

Orta Afrika ülkesinde eşcinsel eylem veya ilişkide bulunanlar beş yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalıyor.

Yurtdışında yaşayan ve King Nasty adını kullanan bir müzisyen olan Bayan Biya, öpüşme fotoğrafını yayınlarken cinsel kimliğini açıkça belirtmedi.

Ancak fotoğrafın yayınlanmasından bir süre sonra Biya, Fransız gazetesi Le Monde'da yayınlanan ve kendisinin "açıldığını" bildiren bir makaleyi paylaştı.

Ayrıca kendisine gelen destek mesajlarını da paylaştı.

biya.png

"Kamerun'daki LGBTQ+ topluluğu için bir dönüm noktası"

Kamerunlu transseksüel aktivist Shakiro da Biya'yı övenler arasındaydı ve Instagram paylaşımının "Kamerun'daki LGBTQ+ topluluğu için bir dönüm noktası" olabileceğini söyledi.

Shakiro, Biya'nın "tabuların derinlere kök saldığı bir ülkede kendisini sosyal değişimin sesi olarak konumlandırdığını" söyledi.

Shakiro şu anda Belçika'da yaşıyor. Kamerun'da "eşcinselliğe teşebbüs" suçundan hüküm giydikten sonra oraya sığınmıştı.

Biya bazıları tarafından övülse de, Kamerun'daki bazı sosyal medya kullanıcıları onun paylaşımına homofobik yorumlarla karşılık verdi.

LGBT aktivisti Bandy Kiki bir Facebook paylaşımında "Kamerun'un Birinci Kızı için bunu seviyorum" diyerek şunları yazdı:

"Ancak bu durum acı bir gerçeğin altını çizmektedir: Kamerun'daki LGBT karşıtı yasalar orantısız bir şekilde yoksulları hedef alıyor. Zenginlik ve bağlantılar bazıları için bir kalkan oluştururken, diğerleri ağır sonuçlarla karşı karşıya kalıyor."

İnsan hakları grupları daha önce de Kamerun'un LGBT topluluğu üyelerine yönelik katı yasalarını eleştirmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü 2022 yılında Kamerun'u "bu ayrımcı yasayı iptal etmek ve cinsel yönelimleri, cinsiyet kimlikleri veya cinsiyet özellikleri ne olursa olsun tüm Kamerunluların insan haklarının korunmasını sağlamak için acilen harekete geçmeye" çağırmıştı.

Kamerun'da LGBT bireyleri savunan tanınmış bir insan hakları avukatı olan Avukat Alice Nkom, Biya'nın "önemli bir evrensel sevgi mesajı gönderen" bir "cesaret modeli" olduğunu söyledi.

Kamerun'daki çoğu medya kuruluşu Biya'nın son fotoğrafı hakkında haber yapmadı.

Hükümet ve Başkan Biya da haberle ilgili resmi bir yorumda bulunmadı. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya