Esenyurt Belediye Başkanı açıkladı: "Özyurtlar 600-700 milyon civarında ihale almışlar"

Esenyurt Belediye Başkanı açıkladı: "Özyurtlar 600-700 milyon civarında ihale almışlar"
CHP’li Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, "Özyurtlar 600-700 milyon civarında ihale almışlar belediyeden. Bu belediye binası hariç. İhaleler yaklaşık 10-15 yılda alınmış" dedi.

Organize suç örgütü yöneticisi olduğu iddiasıyla aranılan Sedat Peker’in gündeme getirdiği Esenyurt’ta, Yüksel Özyurt ve Orhan Özyurt’un faaliyetleri tartışma konusu oldu. Esenyurt Üniversitesi’nin de sahibi olan Özyurt kardeşler, AKP yönetimindeki ilçede yüzlerce milyonluk ihale aldı. Hatta Özyurt kardeşler, mevcut Esenyurt belediye binasının yapımını da üstlendi.

CHP’li Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu'nun sorularını yanıtladı.

"İKİ ÖZYURT DA ESKİ BAŞKANLA BAĞLANTILI"

Bozkurt, özetle şunları söyledi:

"Esenyurt’u çok hızlı büyüdü diye tanımlamıyorum, çok hızlı çoğalmış. Kötü niyetli bir şekilde çoğaltılmış. Yeterince okul alanı da yapılmamış. Okul alanı yapılmadığı için de 86 okula ihtiyaç var. Esenyurt’un toplu taşıma omurgasını oluşturan Doğan Araslı Bulvarı. Bunun civarında bir yer bulursak kampus lise yapabiliriz diye düşündük. Sayıştay raporları vardı. Raporlarda Esenyurt Üniversitesi’ne tahsis edilen alanın kötü niyetli bir devir olduğu söyleniyor, iptal edilmesi isteniyordu.

İptal talebini belediye meclisine götürdük. AKP grubu Sayıştay’ın raporu yanlıştır diyerek reddetti. Bir daha götürdüm, bir daha reddetti. Sonra idari mahkemeye götürdük. İdari mahkeme bizi haklı buldu. İstinafa gittiler. İstinaf da bizi haklı buldu. Kararı onadı. Karar kesinleşti. Projemizi yapacağız.

Buraya üniversite yapmak için kendisine arazi tahsis edilen vakfın başkanı Özyurt AŞ’nin de yönetim kurulu başkanı. Kastettiğim Özyurt değil, bir tane daha var. Belediyenin borçlarına karşılık haciz koydular. İki Özyurt’un da eski başkanla bağlantılı olduğunu düşünüyoruz. Bu kadar çok firma varken bu ikisinin öne çıkması tesadüf olmasa gerek. Tahminimi söylüyorum.

BELEDİYEYE AÇILMIŞ 11 BİN DAVA VAR

Daha önce vakıf başkalarıyla başlıyor. Demokrat bir aile. Onlar bertaraf ediliyor yerine Özyurt alınıyor. İş artık ticari alanmış gibi kullanılıyor. O vakıfta mevcut yönetim kurulunda bulunan arkadaşın beyanına göre vakfın yıllık cirosu 55 milyon lira. Bunun 20 milyon lirası kira olarak. 15 milyon lirası reklam giderleri olarak. Vesaire. 

Esenyurt’ta çok sorun var. Bunu anlatmadan anlamanız zor. Esenyurt Belediyesi’ni devraldığımda 2.2 milyar TL civarında borç vardı. Bunu altı ayda öğrenebildim. Çünkü envanteri yoktu. Esenyurt Belediyesi hakkında açılmış 11 bin civarında dava var. Devam eden 6 bin 400... Finansal sorunlarımız var, makam arabasına el koydular, her şey hacizli. Sonra bir şekilde geri aldık ama 6-8 ay sonra.

"ALBAYRAK GRUBU HAKKIMIZDA SORUŞTURMA AÇTIRDI"

Mesela Yeni Şafak’ın sahibi Albayrak Grubu burada geçmişte çöp işi yapmış. Ben seçimi kazanmadan 20 gün önce, 74 milyon TL’lik fatura kesmiş. 14 Aylık hizmet bedeli olarak 74 milyon TL’lik fatura kesmişler. “Sen benim paramı nasıl ödemiyorsun” diyerek nüfuzlarını kullandılar, hakkımızda soruşturma açtırdılar. 

Bütün hesaplarımız hacizde, maaş hesabı, kesin teminat hesabı, birçok şey hacizde. Belediyenin haciz konulamayacak hesaplarına dahi haciz koydular. Bu, maaş hesabı diyoruz, “ispat et” diyorlar. Bunu Albayrak Grubu yaptırdı. “Paramızı ödemiyorlar” diye gazetelerinde haber yaptılar.

Bugünkü yeniden değerlendirmeyle Özyurtlar 600-700 milyon civarında ihale almışlar belediyeden. Bu belediye binası hariç. İhaleler yaklaşık 10-15 yılda alınmış. Büyükşehirden aldıkları hariç. Sadece Esenyurt Belediyesi ihalelerini kastediyorum.

Mesela bu binada 200 bin metrekare kapalı alan var, metrekaresi 5 bin liraya gider. Bu hesapla 1 milyar TL yapar. Bu inşaatın yüzde 73’ü şirketin yüzde 27’si belediyenin olacak şekilde ihale edilmiş. Birçok eksiklik var. Binanın yapılış şeklinde, ihalesinde. Mesela statik projesi yok. Üniversite raporları vesaire alıyoruz. Bakanlıkla bağlantıları olduğu belli. Hükümete yakın diyelim. Bilmediğim konularda yorum yapmayayım.

Gündem