Eski Afgan korgeneral BBC'ye konuştu: Bayram sonrasında Taliban'a karşı yeni savaş başlatacağız

Eski Afgan korgeneral BBC'ye konuştu: Bayram sonrasında Taliban'a karşı yeni savaş başlatacağız
Taliban öncesinde Afganistan ordusunun Helmand vilayeti komutanı olan eski korgeneral Sami Sedat, bayram sonrasında direniş başlatmayı planladıklarını açıkladı. Ulusal Direniş Cephesi'nin liderlerinden Ahmet Mesud ile temas halinde olduğunu söyleyen Sedat, "Özgürlüğümüzü geri alana kadar savaşacağız" dedi.

Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi öncesinde Afganistan ordusunun güneydeki Helmand vilayeti komutanı olan eski korgeneral Sami Sedat, birçok eki asker ve siyasetçiyle birlikte yeni bir savaş başlatmayı planladıklarını söyledi. Sekiz aylık Taliban yönetiminin birçok Afgan'ı 'tek yolun askeri eylem olduğuna' ikna ettiğini belirten Sedat, operasyonlarını önümüzdeki ay, bayramdan sonra başlatabileceklerini öne sürdü. Sedat, kendisinin de bu tarihte ülkeye geri dönmeyi planladığını açıkladı.

SES KAYDI SIZDIRILMIŞTI

Afganistan'ı 'yeniden özgürleştirme' amacıyla Taliban'a karşı silahlı bir mücadele başlatılacağı yönünde geçtiğimiz haftalarda bir ses kaydı sızdırılan korgeneral, iddialar hakkında ilk kez BBC'ye konuştu. Sedat, 'Afganistan'ın Taliban'dan kurtarılması ve demokratik sistemin yeniden tesis edilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını' söylerken, "Özgürlüğümüzü, irademizi geri alana kadar savaşmaya devam edeceğiz" dedi.

'SEKİZ AY, KURAN'IN SİYASETE ALET EDİLMESİYLE GEÇTİ'

Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi sonrası başta kadın hakları olmak üzere birçok alanda giderek daha baskıcı bir yönetim sergilediğine dikkat çeken Sedat, 'otoriter düzene son verip yeni bir dönemi başlatmanın vaktinin geldiğini' belirterek şu ifadeleri kullandı: "Sekiz aylık Taliban yönetiminde Afganistan'da gördüğümüz şey, daha fazla dini kısıtlama, Kuran'ın siyasi amaçlarla yanlış alıntılanması, yanlış yorumlanması ve yanlış kullanılmasından ibaret oldu."

'HER GÜN YÜZLERCE MESAJ ALIYORUM'

Taliban'a ilk başta 'değişip değişmediklerini için 12 ay vermeyi planladıklarını' savunan Sedat, "Ne yazık ki her sabah güne, yeni bir şey yaptıklarını görerek başlıyorsunuz - işkence, cinayet, kaybedilme, gıda kıtlığı, beslenme yetersizliği çeken çocuklar" dedi. Sedat, her gün sıradan halktan Taliban'a karşı yüzlerce mesaj aldığını da ekledi.

'KARDEŞİM AHMED MESUD'LA TEMAS HALİNDEYİM'

Eski korgeneral, 2001'de Taliban tarafından öldürülen Afgan lider Ahmet Şah Mesud'un oğlu olan ve geçtiğimiz sene Taliban'a karşı Ulusal Direniş Cephesi altında bir direniş başlatan Ahmet Mesud ile de temas halinde olduğunu söyledi. Sedat, "Kardeşim Ahmed Mesud'la temas halindeyim ve onun eylemlerini her gün destekliyoruz. Aynı zamanda diğer direniş gruplarıyla da temas halindeyim" diye konuştu. Sedat, planladıkları direniş eylemlerinin yurtdışından değil, vatansever Afganlar tarafından desteklendiğini de savundu.

TALİBAN'IN ILIMLI KANADINA AÇIK ÇEK

Sedat, milyonlarca kişinin açlık sınırında yaşadığı, Birleşmiş Milletler raporlarına göre 'savaş yorgunu' olan ülkede 'yeni bir savaşa alternatif olup olmadığı' sorusuna da 'ılımlı Taliban'a işaret ederek yanıt verdi. Sedat, Taliban içinde 1990'lardaki sert şeriat kurallarına karşı çıkan kanadın yeni hükümetin parçası olabileceğini söyleyerek, "Taliban'a karşı değiliz" dedi. Sedat, 'sadece Taliban değil herkes için bir ülke' istediklerini belirterek, Taliban'ın mevcut yönetim şekline karşı olduklarını vurguladı.

'AFGANİSTAN'DAN ÇEKİLME PUTİN'İ CESARETLENDİRDİ' İDDİASI

Sedat söyleşide, kendisinin de mensubu olduğu eski yönetimin hatalar yaptığını, yolsuz siyasetçiler ve ABD tarafından hayal kırıklığına uğratıldıklarını anlattı. ABD'nin Afganistan'daki kaotik çekilmesinin zayıflık olduğunu söyleyen Sedat, bu durumun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Ukrayna işgali için cesaret verdiğini de savundu. Sedat, NATO'nun Ukrayna'yı da 'yüzüstü bırakabileceğini' söyledi.

KABİL'E GELDİĞİ GÜN EŞREF GANİ KAÇTI

37 yaşında olan Sedat, Taliban öncesinde Afganistan ordusunun en genç generaliydi. Sedat bununla birlikte, Taliban'ın geçtiğimiz yaz başlattığı taarruz sırasında sivillerin öldürülmesi emrini vermekle suçlandı, bu iddiaları reddetti. Bu dönemde Helmand vilayetinin komutanı olan olan Sedat, son olarak Afgan Özel Kuvvetleri'nin başına getirilmişti. Ancak bu görev için Kabil'e geldiği gün Taliban başkenti ele geçirdiği ve eski devlet başkanı Eşref Gani ülkeden kaçtı. (Kısa Dalga)

Dünya