CHP'nin eski genel başkanı Deniz Baykal hayatını kaybetti

CHP'nin eski genel başkanı Deniz Baykal hayatını kaybetti
CHP'nin genel başkanı ve Antalya milletvekili Deniz Baykal'ın hayatını kaybettiği açıklandı.

84 yaşındaki CHP'nin eski genel başkanı Deniz Baykal'ın ölüm haberini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu duyurdu.

CHP lideri, Twitter hesabından şunları yazdı: "Genel Başkanımız, Türkiye ve Cumhuriyet Halk Partimizin sevdalısı, Antalya milletvekilimiz, kıymetli büyüğümüz Sayın Deniz Baykal’ın vefatını büyük bir üzüntü ile öğrendim. Bize mücadelelerle dolu bir hayat öyküsünü miras bıraktı. Milletimizin başı sağ olsun."

Baykal, 16 Ekim 2017'de beynindeki ana damarın tıkalı olması nedeniyle Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi’nde yoğun bakımda tedaviye alınmıştı.

51 günlük tedavi sürecinin ardından Almanya'da da yaklaşık 2,5 ay fizik tedavi görmüştü. Hastalığı sırasında CHP'den Antalya'da ilk sıraya yazılmıştı.

Baykal, 24 Haziran 2018'de seçilmiş ancak sağlık sorunları nedeniyle ancak 21 Şubat 2019'da Meclis'te yemin edebilmişti.

Deniz Baykal kimdir?

Deniz Baykal, 20 Temmuz 1938’de Antalya’da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde doktorasını tamamladı. Amerika Birleşik Devletleri’nde, Colombia ile Berkeley Üniversiteleri’nde iki yıl çalışmalarına devam etti.

Baykal, 1973-1980 ve 12 Eylülden sonra 1987-1999 yılları arasında parlamentoda milletvekiliği yaptı. Maliye Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Dışişleri ve Başbakan Yardımcılığı görevlerini üstlendi.

12 Eylül askeri müdahalesinden sonra Çanakkale Zincirbozan Askeri Tesisleri’nde gözetim altında tutuldu. Cumhuriyet Halk Partisi’nde Gurup Başkan Vekilliği ve Genel Sekreterlik görevinde bulundu.

1992-1999 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı yaptı. 17 ay aradan sonra, 30 Eylül 2000 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı'na tekrar seçildi.

2002 Türkiye genel seçimlerinde partisi ana muhalefet oldu. 2010'da gizli kamera görüntüsü nedeniyle başkanlık görevinden istifa etti.

Baykal, meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla 2015 Türkiye genel seçimlerinden sonra bir süre Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı olarak görev yaptı.

Haziran-Temmuz 2015 TBMM Başkanlığı seçimi'nde CHP meclis başkanı adayı oldu ancak AKP'nin adayı İsmet Yılmaz'a yenildi.

Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinden sonra Meclis'teki en yaşlı milletvekili olduğu için 17 Kasım 2015'te bir süre TBMM Meclis başkanı olarak görev yaptı.

2018 genel seçimlerinde CHP Antalya milletvekili olarak seçildi. (Kısa Dalga)

Gündem