Eski CHP'li Levent Gök'ten Roboski'ye anıt: Annelerin gözyaşlarına sahip çıkmak için...

Eski CHP'li Levent Gök'ten Roboski'ye anıt: Annelerin gözyaşlarına sahip çıkmak için...
Eski CHP Milletvekili ve eski Meclis Başkanvekili Levent Gök, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde savaş uçaklarının bombardımanında katledilen 19’u çocuk 34 kişi anısına anıt heykel yaptırdı.

Heykelde, üzerinde katledilen 34 kişinin isminin yanı sıra, katledilen çocuğuna ağlayan bir anne bulunuyor. Heykel, hava şartları nedeniyle henüz Roboskî’ye götürülmedi. Heykel, bahar aylarında teslim edlecek.

Mezopotamya Haber Ajansı'nın haberine göre Gök, üzerinden 12 yıl geçen katliamın karartılmaya, soğutulmaya ve unutturulmaya çalışıldığını söyledi. Gök, bu nedenle anıtı yaptırdığını dile getirdi. Gök, kamu vicdanını yaralayan bu durum karşısında siyasi, insani ve ahlaki sorumluluğunu yerine getirdiğini kaydetti.

Roboskî Katliamı'ndan sonra köye gittiklerini aktaran Gök, annelerin ellerinde kaybettikleri çocuklarının fotoğraflarıyla ağlayarak kendilerini karşıladıklarını anlattı. Gök, “Anneler beni bir odaya çekerek, ‘Size güveniyoruz, bu olayı aydınlatın’ dediler. Ben de elimdeki çok kısıtlı belgelerin üzerine kendi çabalarımla önemli araştırmalar yaptım. Olayın nasıl gerçekleştiğini televizyon kanaları ve Meclis'te yaptığım konuşmalarda anlatım. Sınırımızın sıfır hattında yaşayan bu yurttaşlarımızın adaletten pay almaya hakları var. 34 kişi ölmüş ve bir tek sorumlu hakkında dava açılmamıştır" diye konuştu.

'Heykele bakan anneler kendini görecek'

"Roboski: Uludere’nin göz yaşları" adlı kitabıyla tarihe not düştüğüne dikkati çeken Gök, "Bu kitabın gelirini de ailelere bağışlayacağımı ifade etmiştim. Kitabın geliri çok cüzi oldu ama birkaç arkadaşımızın yardımıyla ailelerle görüşerek, çocuklarımızın anısını yaşatmak, onların annelerinin göz yaşlarına sahip çıkmak için böyle bir tasarımı planladık. Bu tasarımdaki ağlayan anne, çocuğu ölen her anneyi temsil ediyor ve yanındaki çocuk da ölen çocuklarımızı temsil ediyor. Dolaysıyla ona bakan her anne orada kendini görecek” dedi.

Katliamı unutturmamaya çaba gösterdiğini ifade eden Gök, "Geleceğe bırakacağımız, ailelerinin acısını yansıtan, onların sahipsiz olmadığını gösteren bir insani duruş sergilemeye gayret ediyoruz. Umuyorum bu, duygulara tercüman olur. Böylece ahlaki ve insanı görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi.

Roboski Katliamı’na dair Meclis’te kurulan Araştırma Komisyonu’nda görev alan, yargılama sürecinde de ailelerin taleplerini gündeme getiren CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, "Roboski Uludere’nin Gözyaşları" kitabını kaleme aldı. (Kısa Dalga)

Gündem