Eski İstanbul Başsavcısı İrfan Fidan'ın jet yükselişi: 2 ayda Başsavcılıktan AYM üyeliğine

Eski İstanbul Başsavcısı İrfan Fidan'ın jet yükselişi: 2 ayda Başsavcılıktan AYM üyeliğine
Perşembe’nin gelişi: Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski İstanbul Başsavcısı İrfan Fidan’ı AYM üyeliğine seçti. Kulislere göre bir sonraki aşama Fidan'ı AYM Başkanı yapmak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beklenildiği gibi eski İstanbul Başsavcısı İrfan Fidan’ı Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçti.
Fidan
27 Kasım’da HSK (Hakimler ve Savcılar Kurulu) tarafından Yargıtay üyeliğine seçilmiş ve hemen ardından Yargıtay’da yapılan seçimde en çok oyu olan AYM üyesi adayı olmuştu. 
Yargıtay Büyük Genel Kurulunca Nevzat Özsoy ve Mustafa Erol'un da aday gösterildiği seçime ilişkin karar bugünkü (23 Ocak 2021 tarihli) Resmi Gazete'de yayımlandı. Erdoğan’ın seçtiği Fidan, hiçbir faaliyette bulunmadığı Yargıtay'dan en yüksek oyu almıştı.

Kritik soruşturmaları yürüttü

Kulislerde Anayasa Mahkemesi Başkanı olacağı belirtilen Fidan, önemli soruşturmalarda verdiği kararlarla dikkat çekmişti. Fidan’ın yürüttüğü bazı soruşturmalar şunlardı:
“Selam Tevhid, MİT tırlarının durdurulması, dönemin Cumhuriyet gazetesi yayın yönetmeni Can Dündar ve Erdem Gül’e dava açılması, Balyoz’da kumpas iddiaları, Gezi olayları, Osman Kavala, akademisyenlerin barış bildirisi ile ilgili soruşturma, çok sayıda gazeteci soruşturması. Fidan, 17-25 Aralık soruşturması sonucunda aralarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve Reza Zarrab’ın da bulunduğu 96 kişi hakkında “takipsizlik” kararı vermişti.

Gündem