Eski NATO komutanı Ukrayna'da çözümün formülünü açıkladı: 'Herkesin nefret edeceği bir anlaşma'

Eski NATO komutanı Ukrayna'da çözümün formülünü açıkladı: 'Herkesin nefret edeceği bir anlaşma'
Eski NATO komutanlarından emekli ABD'li amiral James Stavridis, Ukrayna'daki savaşın çözüm denklemini açıkladı: Putin'in de, Zelenskiy'nin de, Batı'nın da nefret edeceği bir anlaşma...

NATO'nun eski Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı, emekli ABD'li Amiral James Stavridis, Ukrayna'daki savaşa son verecek en muhtemel çözümün 'herkesin nefret edeceği bir anlaşma' olduğunu söyledi. Yunanistan gazetesi Kathimerini ile bir söyleşi gerçekleştiren Stavridis, mevcut savaşın nasıl sonlanacağına dair soruya yanıtında Finlandiya benzetmesi yaparak şu yanıtı verdi:

'FİNLANDİYA'DA DA BÖYLE OLMUŞTU'

"Ben her zaman tarihe bakıp benzer bir örnek ararım. Bu konuda aklıma gelen en yakın örnek, 1939'da Sovyetler Birliği'nin Finlandiya'yı işgali. Aynı senaryo. Devasa bir Rus işgali, küçük bir ülke. Fakat Finlandiyalılar çok ciddi şekilde karşı koydu. Buna Kış Savaşı deniyor. Ve Sovyetleri durdurdular. Sonuç olarak daha fazla güç kullanılmıştı ama nihayetinde, durum bir müzakereye dönüştü. Müzakereler sonlandığında, Finlandiyalılar ülkelerinin yüzde 10'undan vazgeçti ama egemen bir ülke olarak hayatlarına devam ettiler. Tarafsız bir pozisyonu kabul ettiler ve dürüst olmak gerekirse, şu anki durumun da yaklaşık olarak aynı noktaya gelebileceğini düşünüyorum.

'UKRAYNA'NIN YÜZDE 10 İLA 15'İNİ PUTİN KONTROL EDECEK'

Burada çok sayıda başka potansiyel sonuç da var. Ama yüzde 65 olasılıkla, Putin'in Ukrayna'nın yüzde 10 ila 15'ini kontrol ettiği, Ukrayna'nın geri kalanının egemen bir devlet olarak hayatına devam ettiği, Zelenskiy'nin devlet başkanı olarak kaldığı ve Ukraynalıların şu an için tarafsızlığın onlar için daha mantıklı olduğuna karar verdiği bir müzakere süreci göreceğimize inanıyorum.

'BATI, YAPTIRIMLARDAN GERİ ADIM ATMAK ZORUNDA KALACAK'

Putin bundan nefret edecektir çünkü bütün ülkeyi fethetme yönündeki gerçek amacına ulaşmakta başarısız olmuş olacak. Zelenskiy bundan nefret edecek çünkü ülkesinin yüzde 15'inden vazgeçmiş bir devlet başkanı olacak. Ve Batı bundan nefret edecek çünkü anlaşmaya varmak için bazı yaptırımlardan geri adım atmamız gerekecek. Dolayısıyla herkes nefret edecek.

Fakat savaşlar genellikle bu şekilde bir tür müzakere ve tavizle son bulur. Bir başka deyişle, Ukraynalılar için topyekûn bir zafer ve elbette Ruslar için de topyekûn bir zafer görmüyorum. Muhtemelen, bu tarif ettiğim çizgiler dahilinde bir müzakere sürecine doğru ilerliyoruz." (Kısa Dalga)

Dünya