Eski TÜİK Başkanı'ndan sert tepki: Utanmıyorlar mı acaba bunu yaparken?

Eski TÜİK Başkanı'ndan sert tepki: Utanmıyorlar mı acaba bunu yaparken?
Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, “Kurumun son bağımsız başkanı bendim. Şimdi memurlar kendilerini iktidarın memuru olarak gördüğü için hesap vermek zorunda hissetmiyor. Utanmıyorlar mı acaba bunu yaparken?"

Türkiye İstatistik Kurumu'nda (TÜİK) 2011-2016 tarihleri arasında başkanlık görevini yürüten Birol Aydemir, kurumun yüzde 73.5 olarak açıkladığı mayıs ayı enflasyonu ve enflasyon verilerinden madde sepeti ve ortalama fiyatları kaldırmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Halk TV Ana Haber’de konuşan Aydemir, 2016 yılında görevinden ayrıldıktan sonra TÜİK’te 6 başkan değiştiğini belirterek, “TÜİK’te tarihinde hiç yaşanmadığı kadar değişim yaşandı. 2018’den önceki ve sonraki dönem arasında çok fark var. Ben kurumun son bağımsız başkanıydım. Şimdiki memurlar kendisini iktidarın memuru olarak görüyor. Oysa sizin maaşınızı bu millet vergileriyle ödüyor. Hiç utanmıyor musunuz?” dedi.

TÜİK BAĞIMSIZ OLMALI

"İstatistik kurumlarının bağımsızlığı merkez bankalarının bağımsızlığından bile daha önemlidir”diyen Aydemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Benden sonra başkanlar cumhurbaşkanı kararıyla görevden alınır oldu. Bir kurum bağımsızlığını yitirdiyse gelen talimatlara göre hareket eder. Birisi talimatınıza uymadıysa yarın görevine son verir hale gelirsiniz. Bakkalda çıraklık yapan birisini de artık başkan yapabilirsiniz. Kurumların iyi işlemesi için olmazsa olmaz iki özelliği şeffaflık ve hesap verilebilirlik olmalıdır. Oysa şimdi memurlar kendilerini iktidarın memuru olarak gördüğü için hesap vermek zorunda hissetmiyor. Utanmıyorlar mı acaba bunu yaparken?"

Ekonomi